Follow us

Ψάρι με σάλτσα ντομάτα και μπαχαρικά

Ψάρι με σάλτσα ντομάτα και μπαχαρικά

Υλικά

Υλικά

1.700 γρ. φαγκρί ή μυλοκόπι ή χριστόψαρο ολόκληρο, φρέσκο ή κατεψυγμένο

1 ½ κ. ντομάτες

1 ξυλάκι κανέλα

4 σκελίδες σκόρδο

1 κ.σ. κοφτή κύμινο σε σκόνη

1 κ.γ. ξερό κόλιανδρο σε σκόνη

½ κ.σ. κοφτή μπούκοβο

1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα

¾ φλ. ελαιόλαδο

500 γρ. πλιγούρι ή κους -κους (όχι ζυμαρικό)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε το ψάρι.

Αφαιρούμε και κρατάμε το κεφάλι, κόβουμε με ψαλίδι και πετάμε τα πλαϊνά πτερύγια και την ουρά.

Αλατίζουμε καλά μέσα έξω, βάζουμε σε σουρωτήρι με ένα πιάτο από κάτω, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αφήνουμε στη συντήρηση στο ψυγείο για 5 ώρες τουλάχιστον (αν είναι ολόφρεσκο, ιδανικά για 12 ώρες).

Βράζουμε το κεφάλι σε 500 lt νερό με 1 κ.γ.

αλάτι για 30 λεπτά.

σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό.

**Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες.

Τις τρίβουμε στον τρίφτη ή τις περνάμε από το μύλο.

Καθαρίζουμε το σκόρδο, αφαιρούμε την πράσινη ουρίτσα και το λιώνουμε με το πλάι της λάμας ενός βαριού μαχαιριού ή την ειδική πρέσα.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαριά, χαμηλή κατσαρόλα, σωτάρουμε 2' σε χαμηλή φωτιά το κόλιανδρο, το κύμινο, το σκόρδο, το μπούκοβο και την πάπρικα, προσέχοντας μην καούν.

Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και το ζωμό του ψαριού και το ξυλάκι της κανέλας.

Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Αποσύρουμε τη σάλτσα από τη φωτιά, αλατίζουμε δοκιμάζοντας συνεχώς (τα μπαχαρικά κάνουν περιττό το πολύ αλάτι) και μεταφέρουμε τη σάλτσα στο ταψί.

Βάζουμε μέσα το ψάρι, κουνάμε το ταψί και ψήνουμε για 20 –30 λεπτά.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό 5 –6 λεπτά να ξεκουραστεί.

Εν τω μεταξύ, βράζουμε το πλιγούρι ή το κους -κους σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Βγάζουμε το ψάρι σε πιατέλα, το ξεκοκαλίζουμε.

Πετάμε το ξυλάκι της κανέλας από τη σάλτσα (αν είναι πολύ αραιή, τη μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι και τη βράζουμε λίγο να πήξει, αν είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο νερό).

Μοιράζουμε το πλιγούρι ή το κους –κους στα πιάτα τοποθετούμε κομμάτια ψάρι από επάνω και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

**Αν βιαζόμαστε, αντί να φτιάξουμε ζωμό ψαριού, χρησιμοποιούμε νερό.

Α.Τ

Επίσης...

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.