Υλικά
8 μεγάλα και ομοιόμορφα κρεμμύδια ξερά σε σχήμα αβγού (όχι στρογγυλά)Υλικά
Για τη γέμιση:
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 κ. κιμά μοσχαρίσιο
1½ φλ. ρύζι
1 ντομάτα ώριμη
2 κ.σ. μαϊντανό
1 κ.γ. κύμινο
1 φλ. ελαιόλαδο
Για το αβγολέμονο
2 αβγά
¾ φλ. χυμός λεμονιού
4 κ.σ. κορνφλάουρ
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια: τα χαράζουμε κάθετα από πάνω μέχρι κάτω και μέχρι τη μέση τους -την καρδιά (δεν τα χωρίζουμε).
Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να αρχίσουν να ξεχωρίζουν τα ντύματα του κρεμμυδιού.
Τα βγάζουμε στραγγιστά με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βγάζουμε προσεκτικά ένα –ένα ντύμα και το αφήνουμε στην άκρη.
Αν κάποιο ντύμα είναι πολύ μικρό ή στραβό δεν το χρησιμοποιούμε για τύλιγμα, όπως δεν χρησιμοποιούμε και τις καρδιές των κρεμμυδιών.
Τόσο τα στραβά ή λειψά φύλλα όπως και τις καρδιές, τα στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας για να πατήσουν επάνω οι ντολμάδες..
.Φτιάχνουμε τη γέμιση: Βάζουμε τον κιμά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ρύζι, την τριμμένη ντομάτα, το μαϊντανό, το κύμινο, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι σε μπολ και ζυμώνουμε πολύ καλά.
Φτιάχνουμε με τον κιμά τόσα μπιφτεκάκια (στο σχήμα που έχουν τα σουτζουκάκια) όσα κρεμμυδόφυλλα έχουμε.
Τυλίγουμε κάθε μπιφτεκάκι με ένα κρεμμυδόφυλλο σε ντολμά.
Τοποθετούμε κυκλικά και κοντά -κοντά τα κρεμμυδοντολμαδάκια ("σουγάνια") στον πάτο μιας πλατιάς και χαμηλής κατσαρόλας που την έχουμε στρώσει με τις καρδιές και τα άχρηστα φύλλα των κρεμμυδιών. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να τα συγκρατήσουμε και να μην διαλυθούν με το βρασμό, ρίχνουμε ζεστό νερό ίσα να τα σκεπάζει και σιγοβράζουμε για μισή ώρα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και μεταφέρουμε τα σουγάνια σε βαθουλή πιατέλα.
Φτιάχνουμε το αβγολέμονο: διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού.
Χτυπάμε καλά τα αβγά και προσθέτουμε λίγο το μείγμα λεμόνι –κορνφλάουρ χτυπώντας συνέχεια.
Βάζουμε το ζουμί από τα σουγάνια που έμεινε στον κατσαρόλα να πάρει βράση.
Ρίχνουμε με την κουτάλα της σούπας λίγο–λίγο τον καυτό ζωμό στα μείγμα των αβγών, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ξαναρίχνουμε όλο το αβγολέμονο μέσα.
Κουνάμε μερικές φορές την κατσαρόλα να πήξει.
Περιχύνουμε τα σουγάνια με το αβγολέμονο μέσα στην πιατέλα.
σημ.
Γιορταστικό φαγητό για το Δεκαπενταύγουστο
Α.Τ.