Υλικά
1 γλώσσα μοσχαρίσια γύρω στο 1,5 κ.Υλικά
3 καρότα σε ροδέλες
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό + 1 ματσάκι άνηθο χοντροκομμένα
200 γρ. βούτυρο
500 ml λευκό ξηρό κρασί
500 ml πυκνό ζωμό κρέατος (και έτοιμο)
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
250 γρ. παρμεζάνα τριμμένη ή κεφαλοτύρι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τη γλώσσα και τη βάζουμε σε λεκάνη με χλιαρό νερό και ½ φλιτζάνι ξύδι για 1 ώρα.
Τη βγάζουμε, καθαρίζουμε τυχόν αίμα που έχει μείνει κυρίως στη βάση της και τη βάζουμε με το κρύο νερό στην κατσαρόλα.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα.
Τη βγάζουμε, τη βάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό και βγάζουμε την πέτσα.Λιώνουμε το βούτυρο σε μια πυρίμαχη κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο και στρώνουμε στον πάτο τα αρωματικά χόρτα, τα κρεμμύδια και τα καρότα.
Τα μαγειρεύουμε επάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε το κρασί και όταν εξατμισθεί τοποθετούμε επάνω στα λαχανικά τη γλώσσα και προσθέτουμε τον ζωμό μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει τον πελτέ ντομάτας (ο ζωμός πρέπει να σκεπάζει τη γλώσσα κατά τα ¾).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο C.
Σκεπάζουμε τη γλώσσα με βουτυρωμένη λαδόκολλα και την αφήνουμε να ψηθεί για 2 ώρες. Βγάζουμε τη γλώσσα σε πιατέλα, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Περνάμε τα λαχανικά και τη σάλτσα από μουλινέτα.
Την αρτύζουμε σύμφωνα με το γούστο μας (αλάτι και πιπέρι). Βράζουμε κάποιο μακρύ ζυμαρικό της αρεσκείας μας (σπαγγέτι, χοντρά μακαρόνια, λαζάνια, ταλιατέλες, κλπ).
Σερβίρουμε τα ζυμαρικά στα πιάτα με τη σάλτσα και το τυρί μαζί με όσες φέτες γλώσσας θέλουμε.
A.T.