Υλικά
2 μάτσα σέσκουλα με μεγάλα φύλλαΥλικά
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. πλιγούρι
1 φλ. άνηθο
1 φλ. μαϊντανό
½ φλ. δυόσμο
1 κ.γ. κύμινο
1 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα αρωματικά χόρτα και τα ψιλοκόβουμε.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα σέσκουλα και κόβουμε τα κοτσάνια τους.
Τα ζεματάμε για 3 λεπτά σε βραστό νερό και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα επάνω σε πετσέτα.
Ψιλοκόβουμε μερικά κοτσάνια –να βγει ένα φλιτζάνι και στρώνουμε τα υπόλοιπα στον πάτο της κατσαρόλας.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το πλιγούρι και το κύμινο και ανακατεύουμε να αλειφθεί καλά το πλιγούρι με το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμμένο σε 1 ½ φλιτζάνι ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κοτσάνια του σέσκουλου, μαγειρεύουμε 5 λεπτά να απορροφηθεί το νερό, ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό. Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια βάζοντας μια κοφτή κουταλιά της σούπας γέμιση στη μέση και τα αραδιάζουμε σφιχτά σε κύκλο στον πάτο της κατσαρόλας.
Μόλις γεμίσει ο πάτος, φτιάχνουμε δεύτερη στρώση επάνω από την άλλη.
Διαλύουμε την άλλη κουταλιά πελτέ σε 2 φλιτζάνια νερό, προσθέτουμε ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1 κ.γ αλάτι και ρίχνουμε προσεκτικά το υγρό μέσα στην κατσαρόλα.
Το υγρό πρέπει να φθάνει ίσα με την επιφάνεια, οπότε αν χρειασθεί ρίχνουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό.
Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο, για να μην διαλυθούν κατά το βράσιμο και μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν τα ντολμαδάκια για 45 λεπτά περίπου.
Είναι πιο νόστιμα όταν τα σερβίρουμε χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Ταιριάζουν με γιαούρτι ή σμετάνα (ρώσικη ξινή κρέμα).
A.T.