Υλικά
500γρ. κιμάΥλικά
3 κουταλιές σούπας ρύζι
1 μεγάλο κρεμμύδι
3/4 φλ. δυόσμο ψιλοκομμένο
3 καρότα ψιλοκομμένα
3 κολοκυθάκια ψιλοκομμένα
2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
2 φλ. λάχανο ψιλοκομμένο
½ φλ. ελαιόλαδο
φρέσκος χυμός λεμονιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Περνάμε το κρεμμύδι από τη μουλινέτα.
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι και τον δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε.
Ζυμώνουμε καλά και σχηματίζουμε γιουβαρλάκια.
Τα αφήνουμε στην άκρη.
Βράζουμε 1 ½ lt νερό και ρίχνουμε τα λαχανικά.
Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν για 20 λεπτά.
Περνάμε τα μισά λαχανικά από τη μουλινέτα και τα ξαναγυρίζουμε στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε προσεκτικά τα γιουρβαλάκια, προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο καυτό νερό ακόμα –το υγρό πρέπει να τα σκεπάζει σχεδόν- και μαγειρεύουμε 40 λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με λεμόνι ή γιαούρτι ή σμετάνα (ξινή κρέμα).