Υλικά
Για τη γέμισηΥλικά
3-4 κ.σ. φρέσκο βούτυρο ή ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο
½ κ.γ. τριμμένο μπαχάρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
200 γρ. κιμά αρνίσιο
Για τους κεφτέδες
1 κ. αρνίσιο κιμά
1 ½ φλ. πλιγούρι
1 αβγό
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο ή ελαιόλαδο
1 ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο κόλιανδρο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
γιαούρτι στραγγιστό, ψιλοκομμένος άνηθος για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη γέμιση Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο ή λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα, γύρω στα 10 λεπτά.
Ρίχνουμε τον κιμά και διαλύουμε τους σβόλους ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα περίπου 8-10 λεπτά.
Προσθέτουμε το μαϊντανό και τα μπαχαρικά. Μεταφέρουμε σε μπολ και αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τους κεφτέδες Γεμίζουμε ένα μπολ με παγωμένο νερό.
αναμειγνύουμε τον κιμά, το πλιγούρι, το αβγό, και το ελαιόλαδο ή το βούτυρο σε ένα μπολ.
Πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο και αλατοπιπερώνουμε.
Παίρνουμε στα χέρια μας ένα κομμάτι μεγάλο σαν αβγό και κάνουμε ένα βαθούλωμα με τον αντίχειρα δημιουργώντας ένα κέλυφος τόσο λεπτό όσο να μην ανοίγει.
Βάζουμε στο βαθούλωμα 1 κουταλιά της σούπας γέμιση, κλείνουμε το άνοιγμα, βουτάμε τα χέρια μας στο μπολ με το παγωμένο νερό και γυρίζουμε τον κεφτέ μέσα στις παλάμες μας προσεκτικά να κλειστεί μέσα η γέμιση (αλλά να μην ενωθεί με το εξωτερικό του κεφτέ).
Συνεχίζουμε έτσι, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
Τους βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξουν.
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα αλατισμένο νερό.
ρίχνουμε προσεκτικά μέσα μερικούς κεφτέδες και μαγειρεύουμε μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια.
Τους αφήνουμε να βράσουν άλλα 5 λεπτά και τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλοι οι κεφτέδες.
Σερβίρουμε με γιαούρτι και ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο.
A.T.