Follow us

Γαλοπούλα με αρωματικό βούτυρο γεμιστή με κιμά, κάστανα και δαμάσκηνα

Γαλοπούλα με αρωματικό βούτυρο γεμιστή με κιμά, κάστανα και δαμάσκηνα

Υλικά

Υλικά

1 γαλοπούλα 4 –5 κ.

Για το αρωματικό βούτυρο

400 γρ. βούτυρο

Από 1/3 φλ. ξερό φασκόμηλο, θυμάρι, δεντρολίβανο τριμμένα

Από 1/3 φλ., ξύσμα λεμονιού και ξύσμα πορτοκαλιού

1/3 φλ. σχοινόπρασο φρέσκο ψιλοκομμένο

1 κ.γ. αλάτι, λίγο πιπέρι

Για τη γέμιση

½ γρ. χοιρινό κιμά

½ φλ. βούτυρο

300 γρ. ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

300 γρ. στομάχια κοτόπουλου κομμένα σε κυβάκια

500 γρ. κάστανα ψημένα και καθαρισμένα

1 φλ. κουκουνάρια

3 μήλα Τριπόλεως ξεφλουδισμένα, ξεσποριασμένα και κομμένα στα έξι

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 φλ. ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

Ξύσμα ενός πορτοκαλιού

1 κ.γ. κανέλλα σκόνη

5 κόκκοι μπαχάρι

1 ξυλάκι κανέλλα

1 φλ. ξηρό λευκό κρασί

½ φλ. μπράντι

½ φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το αρωματικό βούτυρο: ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά (βούτυρο, μυριστικά, το ξύσμα του λεμονιού και του πορτοκαλιού και το αλάτι) και το αφήνουμε στο ψυγείο.

Αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα –έξω τη γαλοπούλα.

Ανασηκώνουμε το δέρμα της γαλοπούλας από το κρέας και απλώνουμε από κάτω το βούτυρο με τα αρωματικά όσο πιο ισόπαχα μπορούμε (και στα μπούτια).

Βάζουμε τη γαλοπούλα σε λεκάνη, τη σκεπάζουμε με λαδόκολλα και την αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε την κανέλλα σκόνη, το ξυλάκι κανέλλας και το μπαχάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε τα στομάχια και σοτάρουμε για 5 –6 λεπτά.

Ρίχνουμε τον κιμά και καβουρδίζουμε μέχρι να διαλυθούν οι κόμποι.

Σβήνουμε πρώτα με το κρασί και μετά με το μπράντι.

Προσθέτουμε τη ντομάτα και μαγειρεύουμε 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Αλατοπιπερώνουμε και τραβάμε την κατσαρόλα από την εστία.

Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα ολόκληρα, το κουκουνάρι και τα κάστανα.

Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Την άλλη μέρα, προθερμαίνουμε το φούρνο τους 220ο C και βγάζουμε τη γαλοπούλα και τη γέμιση από το ψυγείο.

Προσθέτουμε στη γέμιση τα μήλα, τον μαϊντανό και το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι.

Γεμίζουμε τη γαλοπούλα και τη ράβουμε.

Δένουμε τα μπούτια και τα φτερά στο σώμα.

Βάζουμε μέσα σε αντικολλητικό ταψί μια σχάρα, τοποθετούμε επάνω στη σχάρα τη γαλοπούλα με το στήθος προς τα πάνω και την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.

Φουρνίζουμε και ψήνουμε για μισή ώρα.

Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C και ψήνουμε 2 ½ ώρες.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλη μια ώρα να χρυσίσει η πέτσα.

Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε σκεπασμένη πριν κόψουμε τις κλωστές.

Βγάζουμε τη γέμιση σε μπολ και κόβουμε το κρέας.

Σερβίρουμε το κρέας και δίπλα τη γέμιση.

Αν θέλουμε, ψήνουμε στο ζουμί του ταψιού πατάτες: τις αλατοπιπερώνουμε, τις πασπαλίζουμε με ξερή ρίγανη και τις αλείφουμε με χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού (1 μέρος λεμόνι –2 μέρη πορτοκάλι).

A.T.Updated: 21/12/21Ημ/νια α' δημοσίευσης: 22/12/15

Επίσης...

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.

Φτιάχνουμε συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.