Follow us

Παστίτσιο με μανιτάρια

Παστίτσιο με μανιτάρια

Υλικά

Υλικά

500 γρ. μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο ή πένες

2 φλ. + 1 φλ.  φρυγανιά τριμμένη

Για τη σάλτσα μανιταριών:

1 κ. μανιτάρια λευκά, πολύ φρέσκα

1 φλ. + 3 κ.σ. ελαιόλαδο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

800 ml γάλα ή γάλα σόγιας

3 κ.σ.  μαϊντανό ψιλοκομμένο

3 κ.σ.  άνηθο ψιλοκομμένο

1 φλ. τυρί τριμμένο, αν θέλουμε

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:

1.200 ml  γάλα σόγιας ή αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά

12 κ.σ. αλεύρι (αν θέλουμε χρησιμοποιούμε και αλεύρι ολικής αλέσεως ή από φαγόπυρο ή από βρώμη)

6 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

προαιρετικά: μια πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο, 1 –2 κρόκους αβγού, 2 -3 κουταλιές τριμμένο τυρί (γραβιέρα, παρμεζάνα, πεκορίνο)

Εκτέλεση

Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι, ρίχνουμε μέσα τη φρυγανιά και το κουνάμε να καλυφθεί καλά σε όλη την επιφάνεια.

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, χωρίζουμε το πόδι από το καπελάκι και τα κόβουμε σε φετούλες.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια μαζί με το σκόρδο μέχρι να πιούν τα υγρά τους και να μείνουν με το λάδι.

Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμισθεί προσθέτουμε το γάλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 -10 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στη σάλτσα τον άνηθο και τον μαϊντανό.

Δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε πιπέρι.

Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente.

Τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα μανιταριών.

Προσθέτουμε και το τυρί αν θέλουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.

Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το αλεύρι και το ψήνουμε μέχρι να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινα κουτάλα.

Προσθέτουμε το γάλα ή το γάλα σόγιας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με τον αβγοδάρτη μέχρι να αρχίσει να πήζει.

Σε αυτήν τη φάση προσθέτουμε και το τυρί αν θέλουμε, καθώς και το μοσχοκάρυδο.

Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ επάνω στα μακαρόνια και πασπαλίζουμε μ' ένα φλιτζάνι φρυγανιά.

Ραντίζουμε με τις 3 κ.σ ελαιόλαδο.Ψήνουμε το παστίτσιο για 45΄-50΄ περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Αφήνουμε να κρυώσει 20' πριν το κόψουμε σε κομμάτια, για να μην διαλυθεί.

A.T.

Επίσης...

Απολαυστικές συνταγές με ζυμαρικά για κάθε περίσταση

Από κλασικά ιταλικά πιάτα μέχρι πιο μοντέρνες προτάσεις, ακολουθούν συνταγές που σίγουρα θα ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο.

3 μακαρονάδες με σολομό

Δοκίμασε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές που συνδυάζουν τα ζυμαρικά με την πλούσια γεύση του ψαριού.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 συνταγές για πεντανόστιμα κανελόνια

Κλασικά με κιμά ή ιδιαίτερα με μανιτάρια ή και σπανάκι, τα κανελόνια είναι πάντα μια ιδανική λύση για ένα λαχταριστό γεύμα.

Γιουβαρλάκια µε Χυλοπίτες

Η συνταγή για γιουβαρλάκια με χυλοπίτες.

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.