Υλικά
1 ξερό κρεμμύδι μέτριοΥλικά
5 αγκινάρες
500 γρ. πολύ φρέσκα νεαρά κουκιά με τους λοβούς τους
5 -6 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετάκια
1 φλ. μάραθο χοντροκομμένο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
¾ φλ. παρθένο ελαιόλαδο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.σ. αλεύρι
Χυμός από 2 λεμόνια
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κουκιά, αφαιρούμε τις πλαϊνές κλωστές και αν είναι μεγάλα τα κόβουμε στα δύο (αν και τα πραγματικά πολύ φρέσκα και νεαρά κουκιά δεν έχουν κλωστές).
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε νερό με το χυμό του ενός λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Ζεσταίνουμε σε πλατιά χαμηλή κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τα κουκιά και ανακατεύουμε μέχρι να λαδωθούν καλά.
Προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, τον μάραθο και λίγο ακόμα ζεστό νερό μέχρι τη μέση των λαχανικών.
Μόλις πάρει βράση, μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά γύρω στα 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τις αγκινάρες και αλατίζουμε.
Σιγομαγειρεύουμε, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά αλλά να μην λιώσουν (άλλη μισή ώρα περίπου).
Ανακατεύουμε τον χυμό του άλλου λεμονιού με το αλεύρι σε μπολ, ρίχνουμε σιγά –σιγά ζουμί από το φαγητό χτυπώντας με τον αβγοδάρτη.
Ανακατεύουμε και περιχύνουμε το φαγητό με το λεμονοάλευρο.
Κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα να πάει παντού, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε επάνω στην εστία για 5 λεπτά να μαγειρευτεί το αλεύρι.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό αλλά όχι καυτό, με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Α.Τ.