Υλικά
350 gr. μπέικονΥλικά
2 κ.σ. κονιάκ
1 μοσχαρίσιο συκώτι περίπου 2 κιλά
αλάτι – πιπέρι
50 gr. Μπόλια χοιρινή ή αρνίσια
4 κ.σ. βούτυρο
8-10 καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
4-5 κλωνάρια μαϊντανό
1 κ.γλ. θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
½ φλυτζάνι λευκό κρασί
½ φλυτζάνι ζωμό κότας
½ κ.γλ. ginger
½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση
Ψιλοκόβετε το bacon σε λεπτές φέτες και το μουλιάζετε στο κονιάκ για μερικά λεπτά.
Αποσύρετε και τυλίγετε προσεκτικά τις φέτες γύρω από το συκώτι.
Αλατοπιπερώνετε και το τυλίγετε με τη μπόλια.
Κόβετε σε πολύ ψιλά κομματάκια το υπόλοιπο bacon.
Τηγανίζετε το συκώτι σε βαθύ τηγάνι με το βούτυρο και το bacon σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντας συχνά και από τις δύο πλευρές.
Προσθέτετε τα καρότα, και τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε 1-2΄.
Προσθέτετε τον μαϊντανό, το φύλλο δάφνης, το θυμάρι, το κρασί, το ζωμό κότας και τα μπαχαρικά.Μόλις πάρουν βράση, σκεπάζετε το τηγάνι και αφήνετε να σιγοβράσουν σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα ή έως ότου μαλακώσει το συκώτι.
Στη διάρκεια του μαγειρέματος, περιχύνετε το συκώτι συχνά με το ζουμί του.Όταν είναι έτοιμο, το αποσύρετε από το τηγάνι και το κόβετε χοντρές φέτες.Περνάτε τα καρότα και τα κρεμμύδια από το mixer μαζί με το ζωμό που έχει μείνει στο τηγάνι.
(Εάν ο ζωμός είναι αραιός, τον αφήνετε να πήξει).Σερβίρετε τον πουρέ των καρότων δίπλα στο συκώτι και γαρνίρετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σημ.: Μπορείτε αντί καρότα να χρησιμοποιήσετε μανιτάρια ή ρίζες σέλινου.