Follow us

Γεμιστά με πλιγούρι και αρωματικά χόρτα στο φούρνο

Γεμιστά με πλιγούρι και αρωματικά χόρτα στο φούρνο

Υλικά

Υλικά

15 ντομάτες ή πιπεριές και ντομάτες

22-25  κ.σ. πλιγούρι ή ρύζι τύπου Καρολίνα

4 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

½  ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

½  ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

½ φλ. φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης

½  φλ. λουΐζα φρέσκια ψιλοκομμένη

1 φλ. φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος

½ φλ. μαύρες σταφίδες

¾ φλ. κουκουνάρι

1 ½ φλ. ελαιόλαδο

ξύσμα ενός λεμονιού

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα λαχανικά, κόβουμε οριζοντίως ένα καπελάκι από τις ντομάτες και τις αδειάζουμε προσεκτικά με ένα κοφτερό κουταλάκι.

Κρατάμε σε μπολ τη σάρκα τους, τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη και τις βάζουμε ανάποδα στο ταψί που θα τις ψήσουμε.

Κόβουμε οριζοντίως ένα καπελάκι από τις πιπεριές και τις αδειάζουμε προσεκτικά από τους σπόρους και τις μεμβράνες.

Τις αφήνουμε στην άκρη.

Περνάμε από τη μουλινέτα τη σάρκα που έχουμε κρατήσει από τις ντομάτες.

Ζεσταίνουμε το 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Προσθέτουμε το πλιγούρι ή το ρύζι, ανακατεύουμε να αλειφθεί καλά με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε 1 φλιτζάνι νερό και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε μαϊντανό, άνηθο, λουΐζα, ρίγανη, δυόσμο, τα κουκουνάρια, τη σταφίδα και το ξύσμα λεμονιού.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να μείνει για 10 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Γυρίζουμε τις ντομάτες όρθιες, βάζουμε στο ταψί και τις πιπεριές και γεμίζουμε τα λαχανικά κατά τα 2/3 ώστε να έχει περιθώριο το πλιγούρι ή το ρύζι να φουσκώσει και τοποθετούμε τα καπάκια τους.

Στερεώνουμε τα λαχανικά βάζοντας ενδιάμεσα τις πατάτες καθέτως.

Ρίχνουμε σε μπολ την ντομάτα που έχουμε περάσει από τη μουλινέτα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ½ φλ.

νερό και 1 κ.γ αλάτι.

Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί.

Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε γύρω στα 40 λεπτά.

βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά.

Αφήνουμε να μείνουν 15-30 λεπτά και σερβίρουμε.

Α.Τ.

Επίσης...

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.