Υλικά
300 γρ. ρεβίθια Υλικά
1,5 κ. μέτριες γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες
1 κ. πράσινες κόκκινες και κίτρινες πιπεριές
1 κεφάλι σκόρδο
1 κρεμμύδι σε λεπτές λωρίδες
1 φλ. φρέσκος κόλιανδρος
1 ½ φλ. ελαιόλαδο
1φλ. λευκό κρασί
½ φλ. χυμός πορτοκαλιού
Αλάτι, 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε αποβραδίς τα ρεβίθια.
Την επομένη τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε με ένα κρεμμύδι σε 2,5 lt νερό για 2 ώρες.
Αλατίζουμε 30 λεπτά πριν το τέλος του βρασίματος.
Τα στραγγίζουμε κρατώντας 2 κουτάλες της σούπας ζουμί.
Πλένουμε τις γαρίδες, τις καθαρίζουμε, τις ραντίζουμε με χυμό πορτοκαλιού και βάζουμε σε σουρωτήρι.
Εν τω μεταξύ, πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πιπεριές σε τετράγωνα πλευράς 1,5 εκ., καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου, βγάζουμε το πράσινο φύτρο και τις κόβουμε στα δύο.
Ζεσταίνουμε ¾ φλ.
ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε γρήγορα σε δυνατή φωτιά τις γαρίδες να κοκκινίσουν και να μυρίσουν για 2 λεπτά από κάθε μεριά, πασπαλίζοντάς τις με το πιπέρι καγιέν.
Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα στην άκρη.
Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το σκόρδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί, ρίχνουμε 2 -3 κ.σ από το ζουμί των ρεβιθιών και σιγοβράζουμε 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε στο σέικερ το ελαιόλαδο και το χυμό του πορτοκαλιού και αλατίζουμε.
Μεταφέρουμε τα λαχανικά με το λάδι τους στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια, ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες και περιχύνουμε με τη σάλτσα ελαιόλαδου –πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε, αν χρειάζεται ρίχνουμε λίγο από το ζουμί των ρεβιθιών που έχουν κρατήσει,δοκιμάζουμε το αλάτι και σερβίρουμε.
Α.Τ.