Υλικά
300 γρ. μαύροι γίγαντεςΥλικά
500 γρ. πράσα
400 γρ. τριμμένη ντομάτα
1 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 πιπεριές τύπου Φλωρίνης
2 ξερά μέτρια κόκκινα κρεμμύδια
1 1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κύμινο τριμμένο
1 γερή πρέζα κανέλλα τριμμένη
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ. μπούκοβο
½ κ.γ. καυτερή πιπεριά
Αλάτι
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ.
Την επομένη τους βράζουμε σε 1 lt κρύο ανάλατο νερό για 1 ½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Ρίχνουμε 1 κουταλιά αλάτι 20 λεπτά πριν το τέλος του βρασίματος.
Τους στραγγίζουμε και τους αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Κόβουμε τα πράσα και τις πιπεριές σε κομμάτια 4 -5 εκ.
και τα κρεμμύδια σε μέτριες φέτες.
Ρίχνουμε τα λαχανικά και τους γίγαντες στο ταψί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ντομάτα, 1 φλ.
τσ.
νερό, τον μαϊντανό και τα μπαχαρικά, αλατίζουμε και ανακατεύουμε.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 1 ½ ώρα.
Αν δούμε ότι στεγνώνει, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό ακόμα.
Α.Τ.