Υλικά
1 φλ. φακή Υλικά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ½ μεγάλο λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 καρότα
3 κλωνάρια σέλερι
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
1 ½ κ.γ. αλάτι
5 κ.σ. πελτές ντομάτας
300 γρ. μανιτάρια
1 φλ. φρυγανιά τριμμένη
½ φλ. φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/3 φλ. ψιλοκομμένα καρύδια
Ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο, σέλερι, σκόρδο) και τα ψιλοκόβουμε στη μουλινέτα.
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με νωπή πετσέτα και τα ψιλοκόβουμε.
Βάζουμε τη φακή μαζί με 1 lt κρύο νερό και τις 2 κ.σ ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει αλλά να μην λιώσει γύρω στα 45 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση.
Αλατίζουμε 10 λεπτά πριν το τέλος.
Τη βάζουμε σε σουρωτήρι και την αφήνουμε να στραγγίξει πολύ καλά. Ζεσταίνουμε 1/2 φλ.
ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα λαχανικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε άλλα 15 λεπτά μέχρι να πιουν τα υγρά τους.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον πελτέ, 1 ½ φλ.
καυτό νερό και το θυμάρι.
Μαγειρεύουμε 20 λεπτά μέχρι να έχουμε μια πολύ πηχτή σάλτσα.
Τη μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και αφήνουμε μέχρι να κρυώσει τελείως.
Προσθέτουμε τα λαχανικά, τις φακές, τη φρυγανιά, τον μαϊντανό και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια να ενωθούν πολύ καλά τα υλικά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, σκόρδο (λιωμένο καλύτερο), πελτέ (ακόμα και λίγο κάρυ ή οτιδήποτε μας αρέσει σαν γεύση). Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο κα αφήνουμε γύρω στη 1 ώρα.
Βγάζουμε από το ψυγείο και αν η ζύμη έχει υγρά, προσθέτουμε λίγη φρυγανιά ακόμα και ξαναζυμώνουμε.
Πλάθουμε σε μεγάλους κεφτέδες ή μικρότερα κεφτεδάκια ή σαν σουτζουκάκια.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο επάνω σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα ή τα τηγανίζουμε αλευρωμένα σε σπορέλαιο.
Τα τρώμε σκέτα με συνοδεία κάποιας σαλάτας, ή τα βάζουμε μαζί με σάλτσα ντομάτα επάνω σε ζυμαρικά, ή τα τρώμε μέσα σε ψημένη πίτα για σουβλάκι μαζί με μαρούλι και τζατζίκι.
A.T.