Υλικά
20 κυδώνια ζωντανάΥλικά
6 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
½ φλ. ελαιόλαδο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 μάτσο πράσινα σπαράγγια
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
250 γρ. ρύζι καρολίνα ή για ριζότο
Εκτέλεση
Πλένουμε και αχνίζουμε τα κυδώνια.
Κρατάμε όσα ανοίξουν και πετάμε τα εντελώς κλειστά.
Σουρώνουμε τον ζωμό τους και τον ρίχνουμε σε κατσαρολάκι μαζί με τόσο καυτό νερό, όσο χρειάζεται για έχουμε 700 ml υγρό.
Κόβουμε το σκληρό μέρος του κοτσανιού από τα σπαράγγια και βγάζουμε τη φλούδα από το υπόλοιπο (ξεκινώντας από τη βάση και μέχρι τα 2/3 του ύψους του βλαστού).
Κόβουμε τις κορυφές σε μήκος περίπου 4 εκ.
και το κοτσάνι σε φετούλες.
Ζεματίζουμε τις φετούλες σε βραστό αλατισμένο νερό για 4 λεπτά, ρίχνουμε σε κρύο νερό και στραγγίζουμε.
Αφήνουμε στην άκρη.
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το σκόρδο και το κρεμμυδάκι σε χαμηλή φωτιά, να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να αλειφθεί με το ελαιόλαδο.
Σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμισθεί, προσθέτουμε το υγρό.
Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 17 περίπου λεπτά.
Ανοίγουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε τα σπαράγγια, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένα για 7-8 λεπτά.
Αφρατεύουμε το ρύζι με το πιρούνι και σερβίρουμε μοιράζοντας επάνω στο ρύζι με τα σπαράγγια τα κυδώνια.
Α.Τ.