Υλικά
1 κ. σπανάκιΥλικά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
½ κ. φέτα χοντροτριμμένη με το πιρούνι
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
¾ φλ. ελαιόλαδο
6 σφιχτοβρασμένα αβγά
Για τη μπεσαμέλ
12 κ.σ. βούτυρο
16 κ.σ. αλεύρι
1 lt γάλα
½ κ.γ μοσχοκάρυδο τριμμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα: χορσράντις ή σάλτσα ντομάτα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι.Το βάζουμε σε λεκάνη μαζί με το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλατίζουμε με 1 κ.σ αλάτι και τα τρίβουμε καλά.
Τα μεταφέρουμε σε σουρωτήρι, βάζουμε επάνω ένα πιάτο και από πάνω κάτι βαρύ.
Τα αφήνουμε μισή ώρα να στραγγίξουν.
Τα στύβουμε καλά με τα χέρια, τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τον άνηθο και τα τυριά και ανακατεύουμε καλά.
Κόβουμε το ασπράδι από το μπροστινό και πίσω μέρος των αβγών, το ψιλοκόβουμε και το προσθέτουμε στο σπανάκι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ: ζεσταίνουμε το γάλα και το αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει και ρίχνουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε γρήγορα με τον αβγοδάρτη να ψηθεί το αλεύρι.
Ρίχνουμε όλο το γάλα μαζί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ενώνουμε τη μπεσαμέλ με το σπανάκι και ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα και στρώνουμε τη βάση με λαδόκολλα.
Ρίχνουμε το μισό μείγμα σπανάκι –μπεσαμέλ στη φόρμα.
Αραδιάζουμε τα αβγά στη μέση να ακουμπάει το ένα στο άλλο.
Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη γέμιση.
Χτυπάμε ελαφρά τη φόρμα στο τραπέζι 2 –3 φορές να φύγει ο αέρας και ισιώνουμε την επιφάνεια πιέζοντας με το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
Ψήνουμε για 1 ώρα.
Αν δούμε ότι παίρνει πολύ χρώμα, σκεπάζουμε με λαδόκολλα.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε 20 λεπτά, ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και αφαιρούμε τη λαδόκολλα.
Σερβίρουμε το «πατέ» κομμένο σε χοντρές φέτες.
Συνοδεύουμε με χορσράντις ή με σάλτσα ντομάτα.
A.T.