Υλικά
300 γρ. γίγαντες ΠρεσπώνΥλικά
2 μέτρια καρότα κομμένα σε φετούλες
1 ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κ.σ. ντοματοπελτές
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 φλ. άνηθος ψιλοκομμένος
2 κ.σ. ξερός δυόσμος
1 καυτερή πιπεριά χωρίς τους σπόρους
1 πρέζα μπούκοβο
Αλάτι
Εκτέλεση
Αφήνουμε τους γίγαντες στο νερό από το προηγούμενο βράδυ.
Τους ξεπλένουμε και τους βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν.
Αλατίζουμε μισή ώρα πριν το τέλος του βρασίματος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C.
Βάζουμε τους γίγαντες σε ταψί μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, την καυτερή πιπεριά, την ψιλοκομμένη ντομάτα και το μπούκοβο.
Ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο σε 1 ½ φλ.
χλιαρό νερό και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Ψήνουμε για 1 ώρα και δοκιμάζουμε το αλάτι στη μισή ώρα.
Ρίχνουμε λίγο καυτό νερό (1 φλ.), δυο φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να έχει σάλτσα το φαγητό.
Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό.
Σημ. Από την κουζίνα των Πρεσπών.
Α.Τ.