Υλικά
6 ορτύκιαΥλικά
6 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
1 ½ φλ. παρθένο ελαιόλαδο
1 φλ. ξερό λευκό κρασί
5-6 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα δύο
1 φλ. κεφαλοτύρι σε μικρούς κύβους
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1 ξυλάκι κανέλα
1 κ.σ θυμάρι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα ορτύκια, αφαιρούμε τα εντόσθια και κρατάμε το συκώτι ολόκληρο.
Κόβουμε τις άκρες από τις φτερούγες και τις πετάμε, τα στεγνώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Πλένουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε το κοτσανάκι.
Τις χαράζουμε κατά μήκος σε βάθος μέχρι 2 πόντους πριν χωριστούν τελείως, τις αδειάζουμε από τη σάρκα αφήνοντας 1 ½ εκ.
περιθώριο τριγύρω (με τη σάρκα μπορούμε να φτιάξουμε μελιτζανόρυζο).
Τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό και αλάτι 30 λεπτά, τις σφίγγουμε με τα χέρι να φύγουν τα υγρά και τις αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το ½ φλ.
ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα ορτύκια από όλες τις μεριές.
Ρίχνουμε τα συκωτάκια και το σκόρδο και συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά το μαγείρεμα.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο σε 1 φλ.
καυτό νερό και την κανέλα και αλατοπιπερώνουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα ορτύκια, γύρω στη μισή ώρα.
Τα βγάζουμε στραγγιστά από τη σάλτσα και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
Βάζουμε το συκώτι και το σκόρδο σε μπολ, ρίχνουμε το κεφαλοτύρι σε κυβάκια μαζί με το θυμάρι και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε τα ορτύκια με το μείγμα.
Αλείφουμε το εσωτερικό της μελιτζάνας καλά με τη ελαιόλαδο και τοποθετούμε μέσα σε κάθε μελιτζάνα ένα ορτύκι. Δένουμε με σπάγκο τη μελιτζάνα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και αραδιάζουμε τις μελιτζάνες στο ταψί.
Περιχύνουμε τις μελιτζάνες με τη σάλτσα ντομάτα αφού αφαιρέσουμε την κανέλα, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν τελείως οι μελιτζάνες γύρω στη 1 ώρα -80 λεπτά.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο καυτό νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Σερβίρουμε το φαγητό αμέσως.
Α.Τ.