Υλικά
1 κ. μοσχάρι ελιά χωρίς κόκαλοΥλικά
500 γρ. χοντρό κριθαράκι
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 lt γερός ζωμός λαχανικών
½ κ. μέτρια καρότα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. σέλερι ή 1/2 φλ. σέλινο ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ κ. καρότα
1 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 κ.γ. σαφράν
Για το σερίβιρισμα: τριμμένη παρμεζάνα ή ξερή μυζήθρα ή κεφαλογραβιέρα ή τριμμένο πεκορίνο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας, το στεγνώνουμε καλά και το κόβουμε σε κύβους πλευράς 3 εκ.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από τη χοντρή μεριά του τρίφτη.
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες 2 εκ.
Βάζουμε το σαφράν να μουλιάζει σε 1 φλ.
καυτό ζωμό.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε καθιστή κατσαρόλα (χαμηλή και πλατιά) και ροδίζουμε το κρέας από όλες τις μεριές.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι ή το σέλινο και τα καρότα και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμισθεί, προσθέτουμε τη ντομάτα και τη ζάχαρη, ρίχνουμε λίγο καυτό ζωμό ίσα να σκεπάζει το κρέας, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε 40 λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε άλλα 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας.
Βγάζουμε το κρέας με τρυπητή κουτάλα σε μπολ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.
Μετράμε τη σάλτσα: για κάθε 100 γρ.
κριθαράκι χρειαζόμαστε 300 ml υγρό.
Συμπληρώνουμε το υγρό που μας λείπει με τον ζωμό όπου έχει μουλιάσει το σαφράν και αν χρειάζεται και με λίγο ακόμα ζωμό.
Ρίχνουμε στο γιουβέτσι τη σάλτσα και τον ζωμό, ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το κρέας.
Ανακατεύουμε πάλι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C.
Ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο γύρω στα 20 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε το αλάτι και αν δούμε πως στεγνώνει αλλά δεν είναι έτοιμο ακόμα προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα ή καυτό νερό αν μας έχει τελειώσει ο ζωμός και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά.
Όταν το κριθαράκι είναι al dente δηλαδή είναι αρκετά μαλακό αλλά δεν έχει λιώσει και υπάρχει και λίγο υγρό στο γιουβέτσι ακόμα, ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να μείνει 10 λεπτά και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την παρμεζάνα.
Α.Τ.