Υλικά
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκεςΥλικά
1 κ. χταπόδι
500 γρ. χοντρό κριθαράκι
2 μέτριες σφιχτές ώριμες ντομάτες
500 ml γερός ζωμός λαχανικών
6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 κλαδάκι δεντρολίβανο μήκους 10 εκ.
½ φλ. ελαιόλαδο + λάδι για τηγάνισμα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια.
Βάζουμε το χταπόδι να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, με το κρασί σε σκεπασμένη κατσαρόλα.
Όταν το χταπόδι μαλακώσει, το βγάζουμε στραγγιστά, το κόβουμε σε κομμάτια 1,5 εκ.
και κρατάμε το ζουμί του.
Πλένουμε και καθαρίζουμε «ριγωτά» τις μελιτζάνες (βγάζουμε μια λωρίδα φλούδα, αφήνουμε μια λωρίδα φλούδα).
Τις κόβουμε σε κύβους 2 εκ.
τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό και 2 κ.σ αλάτι και τις σκεπάζουμε με πιατέλα για να τις κρατάει βυθισμένες μέσα στο νερό ώστε να ξεπικρίσουν καλά.
Τις αφήνουμε 1 ώρα.
Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες, τις στύβουμε με τα χέρια να βγάλουν το νερό τους και τις τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά να πάρουν απαλό καστανό χρώμα από όλες τις μεριές.
Τις βγάζουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Καθαρίζουμε το τηγάνι όπου τηγανίσαμε τις μελιτζάνες και ζεσταίνουμε το ½ φλ.
ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το σκόρδο και μόλις μαλακώσει, ρίχνουμε τη ντομάτα και το δεντρολίβανο.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει τη ντομάτα.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C. Μετράμε τη σάλτσα: για κάθε 100 γρ.
κριθαράκι χρειαζόμαστε 300 ml υγρό.
Συμπληρώνουμε τη σάλτσα της ντομάτας με το ζουμί από το χταπόδι και τον ζωμό του λαχανικών και τη ρίχνουμε στο γιουβέτσι.
Ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το κριθαράκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C.
Ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο γύρω στα 20 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε το χταπόδι και τις μελιτζάνες, ανακατεύουμε προσεκτικά, δοκιμάζουμε το αλάτι και αν δούμε πως στεγνώνει αλλά δεν είναι έτοιμο ακόμα προσθέτουμε λίγο ζωμό λαχανικών ακόμα ή καυτό νερό αν μας έχει τελειώσει ο ζωμός και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά.
Όταν το κριθαράκι είναι al dente δηλαδή είναι αρκετά μαλακό αλλά κρατάει την υφή του και υπάρχει και λίγο υγρό στο γιουβέτσι ακόμα, ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να μείνει 10 λεπτά και σερβίρουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Α.Τ.