Follow us

Χταπόδι γιουβέτσι με μελιτζάνες

Χταπόδι γιουβέτσι με μελιτζάνες

Υλικά

Υλικά

3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες

1 κ. χταπόδι

500 γρ. χοντρό κριθαράκι

2  μέτριες σφιχτές ώριμες ντομάτες

500 ml γερός ζωμός λαχανικών

6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 φλ. λευκό ξηρό κρασί

1 κλαδάκι δεντρολίβανο μήκους 10 εκ.

½  φλ. ελαιόλαδο + λάδι για τηγάνισμα

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια.

Βάζουμε το χταπόδι να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, με το κρασί σε σκεπασμένη κατσαρόλα.

Όταν το χταπόδι μαλακώσει, το βγάζουμε στραγγιστά, το κόβουμε σε κομμάτια 1,5 εκ.

και κρατάμε το ζουμί του.

Πλένουμε και καθαρίζουμε «ριγωτά» τις μελιτζάνες (βγάζουμε μια λωρίδα φλούδα, αφήνουμε μια λωρίδα φλούδα).

Τις κόβουμε σε κύβους 2 εκ.

τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό και 2 κ.σ αλάτι και τις σκεπάζουμε με πιατέλα για να τις κρατάει βυθισμένες μέσα στο νερό ώστε να ξεπικρίσουν καλά.

Τις αφήνουμε 1 ώρα.

Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες, τις στύβουμε με τα χέρια να βγάλουν το νερό τους και τις τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά να πάρουν απαλό καστανό χρώμα από όλες τις μεριές.

Τις βγάζουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί.

Καθαρίζουμε το τηγάνι όπου τηγανίσαμε τις μελιτζάνες και ζεσταίνουμε το ½ φλ.

ελαιόλαδο.

Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το σκόρδο και μόλις μαλακώσει, ρίχνουμε τη ντομάτα και το δεντρολίβανο.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει τη ντομάτα.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C. Μετράμε τη σάλτσα: για κάθε 100 γρ.

κριθαράκι χρειαζόμαστε 300 ml υγρό.

Συμπληρώνουμε τη σάλτσα της ντομάτας με το ζουμί από το χταπόδι και τον ζωμό του λαχανικών και τη ρίχνουμε στο γιουβέτσι.

Ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το κριθαράκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C.

Ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο γύρω στα 20 λεπτά.

Ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε το χταπόδι και τις μελιτζάνες, ανακατεύουμε προσεκτικά, δοκιμάζουμε το αλάτι και αν δούμε πως στεγνώνει αλλά δεν είναι έτοιμο ακόμα προσθέτουμε λίγο ζωμό λαχανικών ακόμα ή καυτό νερό αν μας έχει τελειώσει ο ζωμός και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά.

Όταν το κριθαράκι είναι al dente δηλαδή είναι αρκετά μαλακό αλλά κρατάει την υφή του και υπάρχει και λίγο υγρό στο γιουβέτσι ακόμα, ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να μείνει 10 λεπτά και σερβίρουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Α.Τ.

Επίσης...

Απολαυστικές συνταγές με ζυμαρικά για κάθε περίσταση

Από κλασικά ιταλικά πιάτα μέχρι πιο μοντέρνες προτάσεις, ακολουθούν συνταγές που σίγουρα θα ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο.

3 μακαρονάδες με σολομό

Δοκίμασε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές που συνδυάζουν τα ζυμαρικά με την πλούσια γεύση του ψαριού.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 συνταγές για πεντανόστιμα κανελόνια

Κλασικά με κιμά ή ιδιαίτερα με μανιτάρια ή και σπανάκι, τα κανελόνια είναι πάντα μια ιδανική λύση για ένα λαχταριστό γεύμα.

Γιουβαρλάκια µε Χυλοπίτες

Η συνταγή για γιουβαρλάκια με χυλοπίτες.

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.