Υλικά
500 γρ. χοντρό κοφτό μακαρονάκι ή πένες απλές ή ριγέ ή μακαρονάκι «αγκώνας»Υλικά
2 φλ. κατεψυγμένος αρακάς
1 φλ. ψίχουλα άσπρου ψωμιού
½ φλ. γραβιέρα πικάντικη
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κ.γ. πάπρικα
1 κ.γ. κάρι ή γκαράμ μασάλα
1 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
1 κ.γ. κουρκουμάς
Για τη μπεσαμέλ
4 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 φλ. γάλα
4 φλ. ψιλοκομμένο τυρί τσένταρ
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C.
Βάζουμε τον αρακά όπως είναι παγωμένος σε μεγάλο σουρωτήρι.
Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente και τα στραγγίζουμε μέσα στο σουρωτήρι που έχουμε τον αρακά.
Αφήνουμε στην άκρη.
Ανακατεύουμε σε μπολ τα ψίχουλα του ψωμιού, τη γραβιέρα και την πάπρικα και αφήνουμε στην άκρη.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το γκαράμ μασάλα ή το κάρι, το πιπέρι καγιέν και τον κουρκουμά.
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο και το τζίντζερ και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνέχεια για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο.
Προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών και μαγειρεύουμε άλλα 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το γάλα όλο μαζί και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρά.
Ρίχνουμε το τσένταρ και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το τυρί.
Ρίχνουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά και τον αρακά, δοκιμάζουμε το αλάτι, ρίχνουμε λίγο μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μεταφέρουμε σε ανάλογο πυρίμαχο σκεύος ή βαθύ ταψί.
Πασπαλίζουμε με το μείγμα του ψωμιού και ψήνουμε φαγητό ακάλυπτο γύρω στα 30 λεπτά ή μέχρις ότου φανούν καφέ φυσαλίδες στην επιφάνεια και τα ψίχουλα πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα.
Αφήνουμε το φαγητό να μείνει 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Α.Τ.