Υλικά
4 φιλέτα σολομού γύρω στα 250 γρ. το ένα Υλικά
1 φλ. άνηθος ψιλοκομμένος
2 κ.γ. ξερό θυμάρι
2 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κ.σ. λευκό ξύδι
200 γρ. φακή (καφέ)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 γαρύφαλλα
1 καρότο ψιλοκομμένο
2 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ο σολομός πρέπει να είναι σχολαστικά καθαρισμένος από τα κόκαλα.
Αλατίζουμε καλά το ψάρι και το αφήνουμε σε σουρωτήρι στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Ανακατεύουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το θυμάρι και το ξύδι σε μπολ και στρώνουμε το μισό μείγμα σε ταψάκι.
Βάζουμε επάνω τα φιλέτα του σολομού και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα των αρωματικών.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο όσο ετοιμάζουμε τη φακή.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε τη φακή, τη σκεπάζουμε με 3 φλ.
κρύο νερό.
Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το δαφνόφυλλο, το ελαιόλαδο και το ξύδι και 1 κ.γ.
αλάτι και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει αλλά να μην λιώσει.
Τη μεταφέρουμε σε ρηχό ταψί μαζί με τα λαχανικά και τον ζωμό της -πρέπει να είναι γύρω στο μισό φλιτζάνι. Αραδιάζουμε επάνω στη φακή τα φιλέτα του σολομού με τα αρωματικά τους.
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά.
Αφαιρούμε τη λαδόκολα και ψήνουμε άλλα πέντε λεπτά.
Σερβίρουμε αμέσως, τοποθετώντας 1 φιλέτο σε κάθε πιάτο και μοιράζοντας τη φακή.
Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.
Α.Τ.