Υλικά
1 μεγάλο κρεατωμένο κουνέλι 1200 -1400 γρ. Υλικά
300 γρ. ρώγες από λευκό, κόκκινο σταφύλι ή μείγμα των δύο, χωρίς κουκούτσι
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
250 γρ. καπνιστό μπέικον ή απάκι ή σύγκλινο ψιλοκομμένο
500 γρ. ξερά κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
1 μεγάλο κλωνάρι φρέσκια μαντζουράνα
3/4 φλ. ε.π. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κουνέλι και το κόβουμε σε μερίδες.
Το στεγνώνουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλατιά, χαμηλή κατσαρόλα και ροδίζουμε το κουνέλι από όλες τις μεριές σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα.
Το βγάζουμε στην άκρη με τρυπητή κουτάλα.
Προσθέτουμε το καπνιστό μπέικον ή το απάκι ή το σύγκλινο στην κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να βγάλουν το λίπος τους.
Προσθέτουμε τα κρεμμμύδια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν γύρω στα 7 λεπτά.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα σταφύλια και το κουνέλι, αλατοπιπερώνουμε, ανεβάζουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί, τακτοποιούμε τη μαντζουράνα ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε βραστό νερό να σκεπάζει το κρέας και σιγομαγειρεύουμε για 40 λεπτά να πέφτει το κρέας από τα κόκαλα.
Όταν γίνει και πήξει κάπως η σάλτσα, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να ξεκουραστεί 5 -7 λεπτά.
Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι.
Α.Τ.