Υλικά
1 αφράτο λάχανοΥλικά
1 ½ φλ. πλιγούρι
3 φλ. καυτός ζωμός λαχανικών ή νερό
600 γρ. ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ φλ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
5 -6 δαμάσκηνα ξερά χωρίς τα κουκούτσια ψιλοκομμένα
3/4 φλ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα: χυμός λεμονιού ή γιαούρτι ή σμετάνα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Αφαιρούμε τα σκληρά εξωτερικά φύλλα του λάχανου και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε βαθιά σε σχήμα τριγώνου γύρω από το κοτσάνι και το αφαιρούμε.
Βάζουμε το λάχανο να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό να το σκεπάζει για 40 λεπτά.
Το βγάζουμε σε ταψάκι και ξεχωρίζουμε τα φύλλα ένα -ένα.
Κόβουμε τα χοντρά κοτσάνια των φύλλων και τα στρώνουμε στον πάτο μιας καθιστής (χαμηλής και πλατιάς) μεγάλης κατσαρόλας.Φτιάχνουμε τη γέμιση: ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα για 10 λεπτά, μέχρι σχεδόν να λιώσουν.
Ρίχνουμε το πλιγούρι και σοτάρουμε ανακατεύοντας για άλλα 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τον καυτό ζωμό λαχανικών ή νερό, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά, ώσπου να απορροφηθεί σχεδόν τελείως ο ζωμός ή το νερό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο, το κουκουνάρι και τα δαμάσκηνα.
Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε το αλάτι και αφήνουμε τη γέμιση να χλιάνει.
Φτιάχνουμε τους ντολμάδες: απλώνουμε ένα φύλλο λάχανου σε ένα πιάτο, βάζουμε στη μία άκρη του 1 κ.σ γέμιση, γυρίζουμε τις πλαϊνές άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολό.
Τοποθετούμε τον κάθε ντολμά στην κατσαρόλα τον ένα δίπλα στον άλλο, σχηματίζοντας κύκλους.
Όταν καλυφθεί ο πάτος της κατσαρόλας με ντολμάδες, αραδιάζουμε τους υπόλοιπους από πάνω.
Σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο γυρισμένο ανάποδα για να μην μετακινηθούν οι ντολμάδες κατά το βράσιμο.
Διαλύουμε σε 1 νεροπότηρο καυτό νερό, 1 κ.γ.
αλάτι και 1 κ.σ χυμό λεμονιού και περιχύνουμε τους ντολμάδες -πρέπει το υγρό να φθάνει μέχρι το πιάτο.
Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να μην φαίνεται καθόλου υγρό στο ύψος του πιάτου.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε 30 λεπτά και βγάζουμε τους ντολμάδες σε πιατέλα.
Σερβίρουμε με λίγο χυμό λεμονιού ή με γιαούρτι ανακατεμένο με λίγο αλάτι ή με σμετάνα (είδος ξινής κρέμας που πωλείται στα ρώσικα μπακάλικα).
Α.Τ.