Υλικά
500 γρ. μαύροι γίγαντες ΠρεσπώνΥλικά
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 φλ. χυμός ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φύλλο δάφνης
Φλούδα από 1 πορτοκάλι
Αλάτι
1 κ.γ. καυτερό μπούκοβο
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τους γίγαντες στο νερό όλο το βράδυ.
Τους βράζουμε για 90 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τελείως.
Τους στραγγίζουμε και κρατάμε 1 φλ.
από το νερό τους.
Περνάμε από τη μουλινέτα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Τα ρίχνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα μαζί με χυμό ντομάτας, την ψιλοκομμένη ντομάτα, αλάτι, το μπούκοβο, τη δάφνη, τη φλούδα πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο.
Μαγειρεύουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά ανακατεύοντας πού και πού.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τους γίγαντες και το νερό που έχουμε κρατήσει από τα φασόλια.
Μαγειρεύουμε μέχρι να χυλώσουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, ανακατεύουμε, αφαιρούμε τη φλούδα του πορτοκαλιού και σερβίρουμε.
Α.Τ.