Υλικά
4 φιλέτα ψαριού γύρω στο 1200 γρ. Υλικά
1 φλ. φακές beluga (μαύρες)
500 γρ. σέσκουλα ή λάπαθα ή παντζαρόφυλλα καθαρισμένα και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
1 άσπρο ξερό κρεμμύδι σε λεπτές λωρίδες
Ξύσμα και χυμός 1 λεμονιού
⅓ φλ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. βούτυρο
1 φλ. αλεύρι
1 κ.σ. σκόνη σκόρδου
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
½ κ.γ. άσπρο πιπέρι τριμμένο
1 κ.σ. κάππαρη χοντροκομμένη
Εκτέλεση
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φιλέτα του ψαριού, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι στο ψυγείο.
Βράζουμε τις φακές σε αλατισμένο νερό al dente για 25 λεπτά περίπου και τις στραγγίζουμε.
Τις επιστρέφουμε στην κατσαρόλα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 5 -7 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τα σέσκουλα (ή τα λάπαθα ή τα παντζαρόφυλλα) και ½ φλ.
νερό.
Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθούν και το νερό να απορροφηθεί, για 7-8 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σκόνη του σκόρδου, την πάπρικα και το πιπέρι σε μεγάλο μπολ.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, αλευρώνουμε καλά τα φιλέτα, τα τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι και τα τηγανίζουμε 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
Προσθέτουμε στο τηγάνι την κάππαρη και 2-3 κ.σ χυμό λεμονιού και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά κουνώντας κυκλικά το τηγάνι, μέχρι να μαγειρευτούν τα ψάρια.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τις φακές τα σέσκουλα ή ό, τι άλλο έχουμε χρησιμοποιήσει, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το ξύσμα του και ανακατεύουμε.
Δοκιμάζουμε το αλάτι και μοιράζουμε στα πιάτα.
Βάζουμε από πάνω ένα φιλέτο ψαριού και περιχύνουμε με τη σάλτσα της κάππαρης.
Σερβίρουμε αμέσως.
Α.Τ.