Υλικά
1 κ. γίγαντες Χρυσούπολης ή Πρεσπών ή ΚαστοριάςΥλικά
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια σε κυβάκια 2 εκ.
8 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες 1 εκ.
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ξερή ρίγανη
Χυμός από 2-3 λεμόνια
1 φλ. καφέ ξύδι λευκό
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1 ½ κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ φλ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια και την άλλη μέρα τα βράζουμε γύρω στα 45 λεπτά.
Τα στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι.
Μεταφέρουμε σε βαθιά σαλατιέρα και προσθέτουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, τη ρίγανη, τον χυμό λεμονιού, το ξύδι, την καπνιστή πάπρικα και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε απαλά, αλατίζουμε, ρίχνουμε πιπέρι και διορθώνουμε το λεμόνι.
Προσθέτουμε ανάλογα με το γούστο μας μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά.