Υλικά
4 μέτρια σκουμπριά (250 γρ./το ένα περίπου) ή 2 μεγάλα σκουμπριά (500 γρ./το ένα περίπου)Υλικά
2 κ.σ. ξερή ρίγανη,
200 φασόλια γίγαντες
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
100 γρ. αρακάς
Χυμός 1 λεμονιού
¾ φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουταλιά αλεύρι
αλάτι ψιλό, πιπέρι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε το σκουμπρί από τα εντόσθια.
Το ανοίγουμε στα δύο κόβοντάς το οριζοντίως από τη μεριά της ράχης.
Περνάμε το μαχαίρι πάνω από το κόκαλο και χωρίζουμε τη σάρκα μέχρι την ουρά.
Περνάμε το μαχαίρι κάτω από το κόκκαλο και χωρίζουμε πάλι τη σάρκα οριζοντίως.
Κόβουμε την ουρά και αφαιρούμε το κόκκαλο.
Αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με ρίγανη, ραντίζουμε με χυμό λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο, μεταφέρουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον. Μουσκεύουμε τους γίγαντες για 12 ώρες.
Τους βράζουμε σε ανάλατο νερό για 1,30 ώρα.
Αλατίζουμε και βράζουμε άλλη μισή ώρα.
Σουρώνουμε καλά και τους βάζουμε σε ταψί.
Προσθέτουμε τον αρακά, τον μαϊντανό, τα κρεμμύδια και ½ φλ.
ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Αραδιάζουμε τα φιλέτα του σκουμπριού με την πέτσα προς τα πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180οC μέχρι να πάρει η χρώμα η πέτσα και να γίνει τραγανή, για 25 λεπτά.
Σερβίρουμε αμέσως μοιράζοντας τα σκουμπριά και τα φασόλια στα πιάτα.
A.T.