Υλικά
4 μέτρια σκουμπριά (250 γρ./το ένα περίπου) ή 2 μεγάλα σκουμπριά (500 γρ./το ένα περίπου)Υλικά
1 κ. πατάτες κομμένες σε μεγάλους κύβους
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κ.σ. ρίγανη ή μαντζουράνα ξερή
Ξύσμα και χυμός 1 λεμονιού
1 ολόκληρο λεμόνι
Εξ. π. ελαιόλαδο,
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε το σκουμπρί από τα εντόσθια.
Αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη, ραντίζουμε με χυμό λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο, μεταφέρουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον. Ανακατεύουμε τις πατάτες σε λεκάνη μαζί με αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, τη ρίγανη ή τη μαντζουράνα, το σκόρδο και ελαιόλαδο.
Βάζουμε τις πατάτες σε ταψί, ρίχνουμε ¾ φλ.
καυτό νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170°C για 15 λεπτά.
Αραδιάζουμε επάνω τα σκουμπριά, καλύπτουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε τα τελευταία 10 λεπτά για να πάρουν χρώμα.
Αν είναι απαραίτητο, προσθέτουμε λίγο λευκό κρασί ή καυτό νερό.
Σερβίρουμε αμέσως. A.T.