Υλικά
1 κ. χταπόδι Υλικά
500 γρ. ρεβύθια βρασμένα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο
1 κ.γ. κουρκουμά
1 ξερό φύλλο δάφνης
½ φλ. ελαιόλαδο
⅓ φλ. λευκό ξύδι
½ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για το λαδόξυδο
⅔ φλ. ελαιόλαδο
⅓ φλ. ξύδι λευκό
1 πρέζα ξερή ρίγανη ή μαντζουράνα
10 κόκκοι άκοπο πιπέρι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι και κόβουμε την κουκούλα.
Την καθαρίζουμε προσεκτικά και την κόβουμε στα δύο.
Βάζουμε ολόκληρο το χταπόδι μαζί με την κουκούλα του σε κατσαρόλα με το φύλλο της δάφνης και το άκοπο πιπέρι και ρίχνουμε 1 φλ.
καυτό νερό.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει.
Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό.
Το βγάζουμε από την κατσαρόλα στραγγιστά και κρατάμε στην άκρη το ζουμί του αφού αφαιρέσουμε τη δάφνη και το πιπέρι.
Το χωρίζουμε σε πλοκάμια και κόβουμε την κουκούλα σε λεπτές λωρίδες.
Καθαρίζουμε την κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το μισό κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τον κουρκουμά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε το χταπόδι με την κουκούλα του και 1-2 κ.σ από το ζουμί του και σβήνουμε με το ξύδι.
Αφήνουμε το ξύδι να εξατμισθεί, δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε πιπέρι.
Βάζουμε σε πιατέλα τα ρεβίθια και τα ανακατεύουμε μαζί με τον μαϊντανό και την κουκούλα κομμένη σε λεπτές λωρίδες.
Βάζουμε επάνω στα ρεβίθια τα πλοκάμια του χταποδιού και περιχύνουμε με το λαδόξιδο.Α.Τ.