Follow us

Λαχανοντολμάδες με πλιγούρι

Λαχανοντολμάδες με πλιγούρι

Υλικά

Υλικά

1 αφράτο λάχανο

1 ½ φλ. πλιγούρι

3 φλ. καυτό ζωμό λαχανικών ή νερό

600 γρ. ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

½ φλ. κουκουνάρι καβουρδισμένο

½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

5-6 δαμάσκηνα ξερά χωρίς τα κουκούτσια ψιλοκομμένα

3/4 φλ. ε.π. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα: χυμός λεμονιού ή γιαούρτι ή σμετάνα 

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Αφαιρούμε τα σκληρά εξωτερικά φύλλα του λάχανου και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε βαθιά σε σχήμα τριγώνου γύρω από το κοτσάνι και το αφαιρούμε.

Βάζουμε το λάχανο να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό να το σκεπάζει για 30-40 λεπτά.

Το βγάζουμε σε ταψάκι και ξεχωρίζουμε τα φύλλα ένα -ένα.

Κόβουμε τα χοντρά κοτσάνια των φύλλων και τα στρώνουμε στον πάτο μιας καθιστής (χαμηλή και πλατιά) μεγάλης κατσαρόλας.Φτιάχνουμε τη γέμιση: ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα για 10 λεπτά, μέχρι σχεδόν να λιώσουν.

Ρίχνουμε το πλιγούρι και σοτάρουμε ανακατεύοντας για άλλα 5 λεπτά.

Προσθέτουμε τον καυτό ζωμό λαχανικών ή νερό, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά, ώσπου να απορροφηθεί σχεδόν τελείως ο ζωμός ή το νερό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο, το κουκουνάρι και τα δαμάσκηνα.

Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε το αλάτι και αφήνουμε τη γέμιση να χλιάνει.

Φτιάχνουμε τους ντολμάδες: απλώνουμε ένα φύλλο λάχανου σε ένα πιάτο, βάζουμε στη μία άκρη του 1 κ.σ γέμιση, γυρίζουμε τις πλαϊνές άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολό.

Τοποθετούμε τον κάθε ντολμά στην κατσαρόλα τον ένα δίπλα στον άλλο σχηματίζοντας κύκλους.

Όταν καλυφθεί ο πάτος της κατσαρόλας με ντολμάδες, αραδιάζουμε τους υπόλοιπους από πάνω.

Σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο γυρισμένο ανάποδα για να μην μετακινηθούν οι ντολμάδες κατά το βράσιμο.

Διαλύουμε σε ένα νεροπότηρο καυτό νερό 1 κ.γ.

αλάτι και 1 κ.σ χυμό λεμονιού και περιχύνουμε τους ντολμάδες -πρέπει το υγρό να φθάνει μέχρι το πιάτο.

Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να μην φαίνεται καθόλου υγρό στο ύψος του πιάτου.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε 30 λεπτά και βγάζουμε τους ντολμάδες σε πιατέλα.

Σερβίρουμε με λίγο χυμό λεμονιού ή με γιαούρτι ανακατεμένο με λίγο αλάτι ή με σμετάνα (είδος ξινής κρέμας που πωλείται στα ρώσικα μπακάλικα).

A.T.

Τοποθετούμε τον κάθε ντολμά στην κατσαρόλα τον ένα δίπλα στον άλλο σχηματίζοντας κύκλους.

Όταν καλυφθεί ο πάτος της κατσαρόλας με ντολμάδες, αραδιάζουμε τους υπόλοιπους από πάνω.

Σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο γυρισμένο ανάποδα για να μην μετακινηθούν οι ντολμάδες κατά το βράσιμο.

Διαλύουμε σε ένα νεροπότηρο καυτό νερό 1 κ.γ.

αλάτι και 1 κ.σ χυμό λεμονιού και περιχύνουμε τους ντολμάδες -πρέπει το υγρό να φθάνει μέχρι το πιάτο.

Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να μην φαίνεται καθόλου υγρό στο ύψος του πιάτου.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε 30 λεπτά και βγάζουμε τους ντολμάδες σε πιατέλα.

Σερβίρουμε με λίγο χυμό λεμονιού ή με γιαούρτι ανακατεμένο με λίγο αλάτι ή με σμετάνα (είδος ξινής κρέμας που πωλείται στα ρώσικα μπακάλικα).

A.T.

Επίσης...

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.