Follow us

Gumbo (γκάμπο) με θαλασσινά και μπάμιες

Gumbo (γκάμπο) με θαλασσινά και μπάμιες

Υλικά

Υλικά

500-700 γρ. πεσκανδρίτσα ή ροφός ή βλάχος ή μυλοκόπι φιλεταρισμένα και κομμένα σε κομμάτια

1 κ. γαρίδες μέτριες καθαρισμένες

250 γρ. μύδια με το κέλυφος

250 γρ. σάρκα καβουριού βρασμένη*

1 φλ. ε.π. ελαιόλαδο

1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1½ φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 φλ. ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά

1 φλ. ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά

1 φλ. ψιλοκομμένο σέλινο

3 κ.σ. σκόρδο ψιλοκομμένο

3 φλ. μπάμιες ψιλοκομμένες

1½ φλ. ξανθιά μπίρα

6 φλ. ζωμός από ψάρι ή θαλασσινά

2 κ.σ. κορνφλάουρ

2 ξερά φύλλα δάφνης

2 κ.γ. καρύκευμα Cajun**

3 κ.γ. σάλτσα Worcestershire

2 κ.γ. αλάτι

1½ κ.γ. πιπέρι καγιέν

1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για το σερβίρισμα:

λευκό μαγειρεμένο ρύζι

Για γαρνιτούρα:

ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα μύδια και τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά.

Κρατάμε όσα ανοίξουν και πετάμε τα κλειστά.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να σχηματισθεί μια αλοιφή, γύρω στα 10 λεπτά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το σέλινο, το σκόρδο και τις μπάμιες.

Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς, για 15 λεπτά περίπου.

Προσθέτουμε τη μπίρα, τον ζωμό του ψαριού ή των θαλασσινών, τα φύλλα δάφνης, τη Worcestershire, το πιπέρι καγιέν και το καρύκευμα Cajun.

Ανακατεύουμε, φέρνουμε το φαγητό σε βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα.

Προσθέτουμε το ψάρι και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.

Προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε τα μύδια και το κρέας του καβουριού, ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Πασπαλίζουμε με το κρεμμυδάκι και σερβίρουμε μαζί με το ρύζι.

Σημ.: φαγητό από την κρεόλ κουζίνα της Λουϊζιάνας.

Το Gumbo είναι κάτι μεταξύ πυκνής σούπας και μαγειρευτού.

Πρέπει δηλαδή να είναι πηχτό.

Αν χρειαστεί, λοιπόν, το δένουμε με λίγο κορνφλάουρ.

*Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 4-5 μπλε καβούρια, που είναι φθηνά και θα δώσουν μεγάλη νοστιμιά στο φαγητό.

Για οδηγίες χρήσεις, ρίξτε μια ματιά εδώ https://www.athinorama.gr/umami/search/default.aspx?q=μπλε%20καβούρι **Το καρύκευμα Cajun δίνει το γευστικό τόνο στην κουζίνα κρεόλ, δηλαδή την κουζίνα της Ν.

Ορλεάνης.

Αν δεν το βρούμε έτοιμο, το φτιάχνουμε εμείς: ανακατεύουμε 2 κ.γ.

αλάτι, 2 κ.γ.

σκόνη σκόρδου, 2 ½ κ.γ.

πάπρικα, 1 κ.γ.

μαύρο πιπέρι, 1 κ.γ.

σκόνη κρεμμυδιού, 1 κ.γ.

πιπέρι καγιέν, 1 ¼ κ.γ.

ξερή ρίγανη και 1 ¼ κ.γ.

ξερό θυμάρι.

Διατηρούμε το μείγμα σε αεροστεγές δοχείο.Α.Τ.

Το Gumbo είναι κάτι μεταξύ πυκνής σούπας και μαγειρευτού. Πρέπει δηλαδή να είναι πηχτό. Αν χρειαστεί, λοιπόν, το δένουμε με λίγο κορνφλάουρ. Διατηρούμε το μείγμα σε αεροστεγές δοχείο.Α.Τ.

Επίσης...

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.