Υλικά
500 γρ. φασόλια γίγαντεςΥλικά (για 6 μερίδες)
3 ξερά κρεμμύδια
200 ml ελαιόλαδο
Ντοματοπελτές, κόκκινο γλυκό πιπέρι
Μαυροπίπερο, κύμινο, αλάτι, δυόσμος
Ρίγανη και κόκκινο καυτερό πιπέρι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και βράζουμε τα φασόλια μας για περίπου σαράντα πέντε λεπτά.
Όταν μισοβράσουν, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα στραγγίζουμε.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε λίγο ώσπου να ροδίσουν ελαφρώς.
Αραιώνουμε τον ντοματοπελτέ σε νερό και τον ρίχνουμε στα σοταρισμένα κρεμμύδια, προσθέτουμε ένα λίτρο νερό, ρίχνουμε το αλάτι, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά για να πάρουν μια βράση όλα μαζί και στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά.
Στο ταψί του φούρνου βάζουμε τα φασόλια και ρίχνουμε τη σάλτσα που έχουμε φτιάξει και το ελαιόλαδο.
Κατόπιν, ανακατεύουμε καλά.
Προσέχουμε τα φασόλια να είναι σκεπασμένα με αρκετό ζουμί, διότι τα έχουμε αφήσει μισοβρασμένα και θα χρειασθούν και άλλο βράσιμο μέσα στον φούρνο.
Βάζουμε το ταψί μας στον φούρνο στους 180οC-200Co για μια ώρα περίπου.
Τα φασόλια μας, όταν είναι έτοιμα, πρέπει να είναι στεγνά και ροδοκοκκινισμένα.
*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του μοναχού Επιφάνιου "Μαγειρική του Αγίου Όρους", εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες.Updated: 24/11/21 Ημ/νια α' δημοσίευσης: 27/03/19