Follow us

Λαχανοντολμάδες με γλώσσα, γάμπαρη, αρωματικά βότανα και κρέμα αβγολέμονο

Λαχανοντολμάδες με γλώσσα, γάμπαρη, αρωματικά βότανα και κρέμα αβγολέμονο

Υλικά

Υλικά

Τα φύλλα από 1 μέτριο λάχανο

300 γρ. ψάρι γλώσσα ψιλοκομμένη

100 γρ. γαρίδα γάμπαρη καθαρισμένη, κομμένη σε ψιλό καρέ

100 γρ. ρύζι γλασέ βρασμένο al dente

Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

Ξύσμα και χυμό από 1 μοσχολέμονο (λάιμ)

40 γρ. κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο

3 ασπράδια αβγού

20 γρ. άνηθος ψιλοκομμένος

20 γρ. κόλιανδρος ψιλοκομμένος

20 γρ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

10 γρ. πιπεριά κόκκινη καυτερή ψιλοκομμένη

Αλάτι, πιπέρι

Για την κρέμα αβγολέμονο

80 γρ. αλεύρι

80 γρ. βούτυρο

1 λίτρο ζωμό από τους λαχανοντολμάδες

100 ml κρέμα γάλακτος

Χυμό από 3-4 λεμόνια

2 κρόκους αβγών

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τους λαχανοντολμάδες: βράζουμε τα φύλλα του λάχανου για 5-6 λεπτά και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πετσέτα.

Σε μία μπασίνα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας ελαφρά, με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας.

Τοποθετούμε σε κάθε φύλλο από 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση και ρολάρουμε. Στον πάτο της κατσαρόλας στρώνουμε λίγα κομμάτια ζεματισμένου λάχανου και στρώνουμε τους λαχανοντολμάδες.

Ρίχνουμε νερό μέχρι να φθάσει στην επιφάνειά τους και τοποθετούμε ένα πιάτο με βάρος από πάνω.

Σιγοβράζουμε τους λαχανοντολμάδες για 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Τους μεταφέρουμε σε πιατέλα.

Βγαίνουν 14 -16 ντολμάδες.Ετοιμάζουμε το αβγολέμονο: λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ψήνουμε το μείγμα (roux) μέχρι να ξανθύνει.

Ρίχνουμε τον ζωμό σε δόσεις ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να αρχίσει να πήζει.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τους κρόκους αβγών και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη με σβηστή την εστία, μέχρι η κρέμα να γίνει βελούδινη.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε απαλά μέσα στην κρέμα τον χυμό λεμονιών.

Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι.

Σερβίρουμε τους λαχαντολμάδες περιχυμένους με την κρέμα αυγολέμονο.

*Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "Αγιολί" στη Θεσσαλονίκη.

Σε μία μπασίνα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας ελαφρά, με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας. Τοποθετούμε σε κάθε φύλλο από 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση και ρολάρουμε. Στον πάτο της κατσαρόλας στρώνουμε λίγα κομμάτια ζεματισμένου λάχανου και στρώνουμε τους λαχανοντολμάδες. Ρίχνουμε νερό μέχρι να φθάσει στην επιφάνειά τους και τοποθετούμε ένα πιάτο με βάρος από πάνω. Σιγοβράζουμε τους λαχανοντολμάδες για 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Τους μεταφέρουμε σε πιατέλα. Βγαίνουν 14 -16 ντολμάδες.Ετοιμάζουμε το αβγολέμονο: λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ψήνουμε το μείγμα (roux) μέχρι να ξανθύνει. Ρίχνουμε τον ζωμό σε δόσεις ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να αρχίσει να πήζει. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τους κρόκους αβγών και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη με σβηστή την εστία, μέχρι η κρέμα να γίνει βελούδινη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε απαλά μέσα στην κρέμα τον χυμό λεμονιών. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε τους λαχαντολμάδες περιχυμένους με την κρέμα αυγολέμονο.

Επίσης...

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.