
Υλικά
2 φιλέτα κοτόπουλουΥλικά (για 2 άτομα)
40 γρ. βούτυρο φρέσκο σε κυβάκια
Ελαιόλαδο
Φρέσκο θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι
Για το “ριζότο” πατάτας
2 μέτριες πατάτες
80 γρ. βούτυρο
80 γρ. παρμεζάνα
200 ml σπιτικό ζωμό κότας
20 γ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
40 ml λευκό κρασί
Για το roux: 40 γρ. βούτυρο και 40 γρ. αλεύρι
Για τα chips χόρτων εποχής
50γρ. χόρτα (πχ. σπανάκι, λαχανίδα, βλήτα, σέσκουλα)
Αλεύρι για το πανάρισμα
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα ρολά του κοτόπουλου: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ºC.
Ανοίγουμε το στήθος κοτόπουλου στη μέση χωρίς να το χωρίσουμε τελείως και χαράζουμε κατά μήκος κάθε κομμάτι του με κοφτερό μαχαίρι.
Βάζουμε τα φιλέτα ανάμεσα σε 2 φύλλα αντικολλητικού χαρτιού και τα πιέζουμε για να ανοίξουν ελαφρώς.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και φρέσκο θυμάρι και τοποθετούμε τα κυβάκια βουτύρου.
Ρολάρουμε τα στήθη κοτόπουλου και τα τυλίγουμε με αντικολλητικό χαρτί.
Τοποθετούμε τα ρολάκια σε ταψί και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε αρχικά για 20-25 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και αφήνουμε να ψηθούν για ακόμα 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.Ετοιμάζουμε το ριζότο πατάτας: καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε ισόπαχες λεπτές ροδέλες, έπειτα σε μικρά μπαστουνάκια πάχους 1-2mm και τέλος σε πολύ λεπτά κυβάκια.
Ζεματίζουμε τα κυβάκια σε νερό για περίπου 10-12 λεπτά, στραγγίζουμε και αφήνουμε επάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν.
Φτιάχνουμε το roux λιώνοντας το βούτυρο σε ένα τηγανάκι.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα.
Αφήνουμε το roux στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την ψιλοκομμένη πατάτα, σβήνουμε με λευκό κρασί, προσθέτουμε τον ζωμό κότας και το roux και σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα ανακατεύοντας με τη βοήθεια ξύλινης κουτάλας, μέχρι να χυλώσει το “ριζότο”.Ετοιμάζουμε τα τσιπς χόρτων εποχής: ζεματίζουμε ελαφρώς τα χόρτα για 1-2 λεπτά.
Στραγγίζουμε προσεκτικά σε απορροφητικό χαρτί.
Αλευρώνουμε καιι τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για περίπου 1-1,5 λεπτό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε τα chips σε απορροφητικό χαρτί.*Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "Αγιολί" στη Θεσσαλονίκη.