Follow us

Σουτζουκάκια Θεσσαλονίκης με κιμά από ζυγούρι, ταμπουλέ με πλιγούρι, σμυρνέϊκη σάλτσα και τυρί τσαλαφούτι

Σουτζουκάκια Θεσσαλονίκης με κιμά από ζυγούρι, ταμπουλέ με πλιγούρι, σμυρνέϊκη σάλτσα και τυρί τσαλαφούτι

Υλικά

Υλικά (για 5 μερίδες)

Για τα σουτζουκάκια

1 κ. κιμά από ζυγούρι καλά σιτεμένο*

4 φέτες ξερό ψωμί με προζύμι μουσκεμένο

Αλάτι- πιπέρι – ρίγανη

Για το ταμπουλέ

300 γρ. πλιγούρι

200 γρ. φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη

100 γρ. ψητή πιπεριά τ. Φλωρίνης ψιλοκομμένη

2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)

80 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Για τη σμυρνέϊκη σάλτσα 

100 ml ε.π. ελαιόλαδο

500 γρ. ντομάτες χοντροκομμένες

150 γρ. πιπεριές τ. Φλωρίνης

100 γρ. κόκκινο κρεμμύδι χοντροκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

3 γρ. πάπρικα καπνιστή

1 γρ κύμινο

1 ξύλο κανέλας

Αλάτι, πιπέρι 

2 σταγόνες γάρο αντζούγιας*

Για το σερβίρισμα

Τυρί τσαλαφούτι

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Φρέσκα μυρωδικά

Εκτέλεση

Για να ετοιμάσουμε τα σουτζουκάκια, ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες πριν τα ψήσουμε.

Για να ετοιμάσουμε το ταμπουλέ, μουσκεύουμε το πλιγούρι σε χλιαρό νερό μέχρι να φουσκώσει, στραγγίζουμε τα περιττά υγρά και το ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Διατηρούμε τη σαλάτα σε θερμοκρασία δωματίουΓια να ετοιμάσουμε τη σάλτσα, σοτάρουμε τα υλικά στο ελαιόλαδο και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά για 30 λεπτά περίπου.

Περνάμε τη σάλτσα από μπλέντερ και την αφήνουμε στην άκρη.

Ψήνουμε τα σουτζουκάκια στη σχάρα και τα μοιράζουμε στα πιάτα.

Συνοδεύουμε με το ταμπουλέ, τη σάλτσα και το τσαλαφούτι, αφού το περιχύσουμε με λίγο ελαιόλαδο και το πασπαλίσουμε με αρωματικά βότανα της αρεσκείας μας.

*Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μισό μοσχαρίσιο κιμά και μισό από ζυγούρι, αν μας φαίνεται πολύ έντονη η γεύση από το ζυγούρι *Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε fish sauce, δηλαδή την ταϋλανδέζικη "Νam Pla”. *Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "Dome Real Cuisine" στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης...

3 προτάσεις για "ιδιαίτερες" μπριζόλες

Εσύ έχεις φάει την μπριζόλα σου με τραχανά;

3 προτάσεις για νόστιμα γιουβαρλάκια

Μία σούπα με γιουβαρλάκια είναι ό,τι πρέπει για ένα cosy δείπνο κι εμείς έχουμε τρεις συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

Οι πιο νόστιμες χοιρινές μπριζόλες

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και απογείωσε τη μπριζόλα σου.

3 λαχταριστές σούπες με κρέας

Με κιμά, κεφτεδάκια ή και λουκάνικο, αυτές οι σούπες είναι ό,τι πρέπει τώρα που πέφτει η θερμοκρασία.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Χοιρινά Κεφτεδάκια του Δήμου Μπαλόπουλου

Ο σεφ των Frater & Soror και ΦΒΚ παραδίδει μία εξαιρετικά νόστιμα συνταγή με πολλή προσωπικότητα πλην όμως σεβασμό στο πιάτο.

Ρολό Κιµά µε Λαχανικά

Η συνταγή για ρολό κιμά με λαχανικά.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.