Υλικά
Για τα σουτζουκάκιαΥλικά (για 5 μερίδες)
1 κ. κιμά από ζυγούρι καλά σιτεμένο*
4 φέτες ξερό ψωμί με προζύμι μουσκεμένο
Αλάτι- πιπέρι – ρίγανη
Για το ταμπουλέ
300 γρ. πλιγούρι
200 γρ. φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη
100 γρ. ψητή πιπεριά τ. Φλωρίνης ψιλοκομμένη
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)
80 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Για τη σμυρνέϊκη σάλτσα
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
500 γρ. ντομάτες χοντροκομμένες
150 γρ. πιπεριές τ. Φλωρίνης
100 γρ. κόκκινο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
3 γρ. πάπρικα καπνιστή
1 γρ κύμινο
1 ξύλο κανέλας
Αλάτι, πιπέρι
2 σταγόνες γάρο αντζούγιας*
Για το σερβίρισμα
Τυρί τσαλαφούτι
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Φρέσκα μυρωδικά
Εκτέλεση
Για να ετοιμάσουμε τα σουτζουκάκια, ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες πριν τα ψήσουμε.
Για να ετοιμάσουμε το ταμπουλέ, μουσκεύουμε το πλιγούρι σε χλιαρό νερό μέχρι να φουσκώσει, στραγγίζουμε τα περιττά υγρά και το ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Διατηρούμε τη σαλάτα σε θερμοκρασία δωματίουΓια να ετοιμάσουμε τη σάλτσα, σοτάρουμε τα υλικά στο ελαιόλαδο και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά για 30 λεπτά περίπου.
Περνάμε τη σάλτσα από μπλέντερ και την αφήνουμε στην άκρη.
Ψήνουμε τα σουτζουκάκια στη σχάρα και τα μοιράζουμε στα πιάτα.
Συνοδεύουμε με το ταμπουλέ, τη σάλτσα και το τσαλαφούτι, αφού το περιχύσουμε με λίγο ελαιόλαδο και το πασπαλίσουμε με αρωματικά βότανα της αρεσκείας μας.
*Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μισό μοσχαρίσιο κιμά και μισό από ζυγούρι, αν μας φαίνεται πολύ έντονη η γεύση από το ζυγούρι *Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε fish sauce, δηλαδή την ταϋλανδέζικη "Νam Pla”. *Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "Dome Real Cuisine" στη Θεσσαλονίκη.