Υλικά
1 μεγάλο κουνέλι γύρω στα 1.800 γρ.Υλικά
5-6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
700 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα
1 φλ. ε.π. ελαιόλαδο
Φλούδες από 2 λεμόνια
Ξύσμα 1 λεμονιού
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 δαφνόφυλλα
1 κλωνάρι θυμάρι ή ρίγανη φρέσκα
5 κλωνάρια μαϊντανός
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα:
1 ποτήρι του νερού ξύδι
4-6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κλαδί δεντρολίβανο
1 φλ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ολόκληροι κόκκοι μαύρου πιπεριού
Εκτέλεση
Δένουμε τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι ή τη ρίγανη και τον μαϊντανό με λευκό σπάγγο.
Πλένουμε καλά τα λεμόνια και αφαιρούμε προσεκτικά τη φλούδα, μόνο το κίτρινο μέρος.
Την κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Πλένουμε καλά το κουνέλι, το κόβουμε σε μερίδες και το αφήνουμε στο ψυγείο σε πήλινη ή ανοξείδωτη λεκάνη με τα υλικά της μαρινάδας για 5-6 ώρες.
Το βγάζουμε από τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε καλά.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη, πλατιά κατσαρόλα και το τσιγαρίζουμε από όλες τις μεριές, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα, τη φλούδα του λεμονιού και το ματσάκι με τα αρωματικά βότανα και αλατοπιπερώνουμε.
Κουνάμε την κατσαρόλα, αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 1ώρα και 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κουνέλι και να πήξει η σάλτσα.
Αφαιρούμε το ματσάκι με τα αρωματικά, ανακατεύουμε το ξύσμα λεμονιού και τον μαϊντανό και πασπαλίζουμε το φαγητό.
Το αφήνουμε σκεπασμένο για 5 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Α.Τ.