Υλικά
4-5 μεγάλες πιπεριές, κόκκινες ή πράσινεςΥλικά
600 γρ. ώριμες ντομάτες
3 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
50 γρ. ελιές μαύρες, χωρίς το κουκούτσι
4 κ.σ. ξύδι από κρασί
ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε την καθεμία στα τέσσερα.
Κόβουμε και τις ντομάτες στα τέσσερα και βγάζουμε τα σπόρια.
Κόβουμε τις ελιές.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε 4 κ.σ ελαιόλαδο και μαραίνουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας συχνά.
Μετά από 4' προσθέτουμε τις πιπεριές, τηγανίζουμε 3’ και τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να μαγειρευτούν σε δυνατή φωτιά περίπου 10’.
Ρίχνουμε τότε τις ελιές και 3-4 κ.σ ξύδι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά οι πιπεριές, χωρίς να λιώσουν.
Σερβίρουμε την peperonata σαν συνοδευτικό, ή επάνω σε φρυγανισμένο ψωμί για ορεκτικό.
Γίνεται και σάλτσα για ζυμαρικά.
(Αυτή είναι η κλασική, απλή σικελιάνικη συνταγή.
Μπορούμε να της προσθέσετε υλικά όπως το σκόρδο, η κάππαρη, λίγη ρίγανη και μαϊντανό ή βασιλικό στο τέλος.)