Υλικά
Υλικά
4 ροζ κυδώνια
3 ολόκληρα γαρίφαλα
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
1/2 λεμόνι
8 κ.σ. τυρί μασκαρπόνε
1/2 μπουκάλι κρασί Μερλό
1 ξυλαράκι κανέλα
30 φύλλα φρέσκια μέντα
Παρασκευή
Κόψτε τα κυδώνια κάθετα στη μέση, βγάλτε τους τα κουκούτσια και αφήστε τα για δύο ώρες σε ανοιχτό πιάτο, ώστε να οξειδωθούν και να αλλάξουν χρώμα, από κίτρινο σε ροζ.
Βράστε σε σκέτο νερό για 10 λεπτά,μετά τοποθετήστε τα σε ένα δίσκο ψησίματος και ψήστε τα στους 220° C για 5 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα ρίξτε το κόκκινο κρασί, τα ξυλαράκια της κανέλας, το γαρίφαλο και τη ζάχαρη και βράστε τα εωσότου γίνουν ένα ελαφρύ σιρόπι, σαν μέλι.
Ανοίξτε το φούρνο, περιχύστε τα κυδώνια με το σιρόπι και αφήστε να ψηθούν για άλλα 10 λεπτά.
Βγάλτε τα κυδώνια από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσουν.
Αφαιρέστε το κέντρο τους όπου βρίσκονται οι σπόροι.
Γεμίστε με το μασκαρπόνε, το οποίο έχετε χτυπήσει ελαφρώς.
Ρίξτε λίγο σιρόπι γύρω γύρω στο πιάτο, στη μέση το κυδώνι και μερικά φυλλαράκια μέντας πάνω στο μασκαρπόνε.
Το επιδόρπιο αυτό μπορεί να σερβιριστεί και κρύο.
Ροζ κυδώνια με μασκαρπόνε και σάλτσα από μερλό: Εκτός από τα γλυκά με ζύμη, τα γλυκά με φρούτα και λαχανικά έχουν επίσης τη θέση τους στην τούρκικη γαστρονομία.
Υπάρχουν διαφορετικά είδη γλυκών φτιαγμένα ακόμα και με μελιτζάνα ή κολοκύθα.
Το κυδώνι σε σιρόπι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά της Τουρκίας και τρώγεται με καϊμάκι.
Προσοχή, το καϊμάκι στα τούρκικα δεν είναι το παγωτό με γεύση μαστίχα.
είναι ένα είδος κρέμας γάλακτος, και συγκεκριμένα τα λιπαρά του γάλακτος από βουβάλι, που τα παίρνουμε χτυπώντας το γάλα για ώρες, εωσότου αυτά βγουν στην επιφάνεια.