Υλικά
40 γρ. μαγιά φρέσκιαΥλικά για 1 στρογγυλό ταψάκι
½ φλιτζ. γάλα χλιαρό
5 φλιτζ. αλεύρι σκληρό
4 αβγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3/4 φλιτζανιού βούτυρο φρέσκο
½ κουτ. σούπας μαχλέπι
1 κρόκο αβγού ελαφρά χτυπημένο με μία κουτ. σούπας νερό
Σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Διαλύετε τη μαγιά στο γάλα και τη χτυπάτε με 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι, μέχρι να γίνει λεία ζύμη.
Τη σκεπάζετε με βαμβακερή πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσει.
Χτυπάτε με σύρμα σε μπεν μαρί τη ζάχαρη με τα αβγά μέχρι να γίνει το μείγμα χλιαρό.
Λιώνετε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο χωρίς όμως να το αφήσετε να κάψει (πρέπει να είναι χλιαρό).
Ρίχνετε στη ζύμη το μισό βούτυρο, τα αβγά με τη ζάχαρη και το μαχλέπι.
Προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι και δουλεύετε το μείγμα την βουτώντας κατά διαστήματα τα δάχτυλά σας μέσα στο βούτυρο.
Συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να τελειώσει το βούτυρο.
Σκεπάζετε τη ζύμη με βαμβακερή πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό περιβάλλον να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 5-6 ώρες).
Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι και στρώνετε μέσα χαρτί ψησίματος.
Δουλεύετε και πάλι τη ζύμη, τη μεταφέρετε στο ταψάκι και την αφήνετε να φουσκώσει.
Αλείφετε τη βασιλόπιτα με το αβγό, την πασπαλίζετε με σουσάμι και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 35 περίπου.