Follow us

Βασιλόπιτα πολίτικη

Βασιλόπιτα πολίτικη

Υλικά

Υλικά για 1 στρογγυλό ταψάκι

40 γρ. μαγιά φρέσκια

½ φλιτζ. γάλα χλιαρό

5 φλιτζ. αλεύρι σκληρό

4 αβγά

1 φλιτζάνι ζάχαρη

3/4 φλιτζανιού βούτυρο φρέσκο

½ κουτ. σούπας μαχλέπι

1 κρόκο αβγού ελαφρά χτυπημένο με μία κουτ. σούπας νερό

Σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Διαλύετε τη μαγιά στο γάλα και τη χτυπάτε με 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι, μέχρι να γίνει λεία ζύμη.

Τη σκεπάζετε με βαμβακερή πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσει.

Χτυπάτε με σύρμα σε μπεν μαρί τη ζάχαρη με τα αβγά μέχρι να γίνει το μείγμα χλιαρό.

Λιώνετε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο χωρίς όμως να το αφήσετε να κάψει (πρέπει να είναι χλιαρό).

Ρίχνετε στη ζύμη το μισό βούτυρο, τα αβγά με τη ζάχαρη και το μαχλέπι.

Προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι και δουλεύετε το μείγμα την βουτώντας κατά διαστήματα τα δάχτυλά σας μέσα στο βούτυρο.

Συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να τελειώσει το βούτυρο.

Σκεπάζετε τη ζύμη με βαμβακερή πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό περιβάλλον να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 5-6 ώρες).

Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι και στρώνετε μέσα χαρτί ψησίματος.

Δουλεύετε και πάλι τη ζύμη, τη μεταφέρετε στο ταψάκι και την αφήνετε να φουσκώσει.

Αλείφετε τη βασιλόπιτα με το αβγό, την πασπαλίζετε με σουσάμι και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 35 περίπου.

Επίσης...

3 προτάσεις για νόστιμους μπακλαβάδες

Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

Περισσότερα από

Γλυκά

Ρυζόγαλο µε µαστίχα Χίου

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με μαστίχα Χίου.

Καρυδόκρεµα

Η συνταγή για καρυδόκρεμα.

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

Η συνταγή για παραδοσιακή καρυδόπιτα.

Γαλακτοµπουρεκάκια

Η συνταγή για γαλακτοµπουρεκάκια.

Μπουγατσίνα

Η συνταγή για μπουγατσίνα.

Χαλβάς Πορτοκαλένιος χωρίς Λάδι

Η συνταγή για πορτοκαλένιο χαλβά χωρίς λάδι.

Ρυζόγαλο µε Αποξηραµένα Φρούτα

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με αποξηραµένα φρούτα.

Καρυδάτο

Η συνταγή για καρυδάτο.

Τούρτα Κανταΐφι με Κεράσια

Μια τούρτα κανταϊφένια και ανάλαφρη, με μια μικρή επίγευση από άρωμα τριαντάφυλλου, που γίνεται το ίδιο πανέμορφη και νόστιμη με φράουλες.

Η Καρπουζόπιτα της Μήλου

Ένα από τα πιο παράξενα και πρωτότυπα γλυκά της παράδοσης, που το φτιάχνουν οι νοικοκυρές της Μήλου