Υλικά
2 κουτ. της σούπας ζάχαρηΥλικά για 40 κομμάτια περίπου
3 φλιτζ. ελαιόλαδο
½ φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού
¾ φλιτζ. μπράντι
1 κουτ. σούπας ανάμεικτα κανέλα και γαρίφαλο σκόνη
1 κιλό (και λίγο ακόμα αν χρειαστεί) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. τσαγιού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. τσαγιού σόδα
κανέλα σκόνη για πασπάλισμα
καρυδόψιχα ψιλοκομμένη για πασπάλισμα
Για το σιρόπι
1 ½ φλιτζ. νερό
1 φλιτζ. μέλι
1 φλιτζ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Χτυπάτε τη ζάχαρη με το λάδι, την κανέλα με το γαρίφαλο και τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού για 5΄-6΄περίπου.
Αδειάζετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ.
Αναμειγνύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τα προσθέτετε με το μπράντι στο μπολ και ζυμώνετε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα και να αποκτήσετε μια μαλακή ζύμη.
Πλάθετε τα μελομακάρονα.
Στρώνετε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και τοποθετείτε μέσα τα μελομακάρονα, όχι πολύ κοντά το ένα με το άλλο, γιατί θα φουσκώσουν με το ψήσιμο.
Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 35΄περίπου.
Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 10΄ περίπου.
Βουτάτε 4-5 μελομακάρονα κάθε φορά στο σιρόπι, τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα, τα μεταφέρετε σε σχάρα να στραγγίσουν και τα πασπαλίζετε με κανέλα και καρυδόψιχα.