Υλικά
υλικά
2 1/2 φλ.τσ. σκληρά μήλα (κατά προτίμηση γκόλντεν)
1 1/2 φλ.τσ. αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις
1/2 φλ.τσ. ζάχαρη καστανή
1/3 φλ.τσ. βούτυρο
1 αβγό
3-4 κ.σ. γάλα
1/4 φλ.τσ. σταφίδα μαύρη
1/2 φλ.τσ. ψιλοκομμένα καρύδια
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ και 1/2 κ.γ. σόδα
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. κανελογαρύφαλα σε σκόνη
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
παρασκευή
Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο και στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος, βουτυρωμένο ελαφρά.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε πολύ μικρά κυβάκια, που ραντίζουμε επιμελώς με το λεμόνι.
Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη και μόλις αφρατέψει προσθέτουμε το αβγό και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε αλεύρι, μπέικιν, σόδα, αλάτι και κανελογαρύφαλα και τα προσθέτουμε σταδιακά στο άλλο μείγμα, ρίχνοντας ενδιαμέσως το γάλα γιά να αραιώνει ο χυλός.
Προσθέτουμε σταφίδα και καρύδια, ανακατεύουμε με κουτάλι και στο τέλος τα μήλα, ανακατεύοντας απαλά να αναμειχθούν.
Ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα στο ταψί, φροντίζοντας να υπάρχει απόσταση μεταξύ τους, και ψήνουμε γιά 10'-12', μέχρι να ροδίσουν καλά.
Τα βγάζουμε, τα αφήνουμε 2' και κατόπιν τα μεταφέρουμε με σπάτουλα σε σχάρα γιά να κρυώσουν (γίνονται περίπου 35 κούκις).tips: όταν τα υλικά είναι μετρημένα σε φλυτζάνια, χρησιμοποιούμε γιά όλα το ίδιο μέγεθος φλυτζανιού, γιά να βγει σωστή η συνταγή.