
Υλικά
Υλικά
1 1/2 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. βούτυρο φρέσκο, ελαφρώς λιωμένο (όχι ρευστό)
1 φλ.τσ. ζάχαρη
3 μεγάλα αβγά
220 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα (ξεφλουδισμένα)
20 -22 ρώγες από σταφύλι χωρίς κουκούτσια, κομμένες στη μέση (διαλέξτε τις μεγαλύτερες)
1 λεμόνι, το ξύσμα
1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
1/3 κ.γ. αλάτι
Παρασκευή
Ανάβουμε το φούρνο στους 180οC.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά μια αντικολλητική μακρόστενη φόρμα για κέικ.
Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με 1/2 φλ.τσ.
ζάχαρη μέχρι να γίνει αφράτη κρέμα.
Προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα μείγμα ομοιογενές.
Βάζουμε στο μούλτι ή ένα μπλέντερ τα αμύγδαλα με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα χτυπάμε να αλεστούν πολύ ψιλά.
Προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε αυτό το μείγμα στο μείγμα βουτύρου-αβγών και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν.
Στο τέλος προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα και χτυπάμε ελάχιστα.
Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και τοποθετούμε ομοιόμορφα επάνω τα σταφύλια, με το κομμένο μέρος προς τα κάτω, πιέζοντάς τα μέσα στη ζύμη.
Ψήνουμε το κέικ περίπου 1 ώρα.
Το αφήνουμε να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε.