Υλικά
Για το κέικ:Υλικά
½ φλ. μαύρη ζάχαρη
½ φλ. βούτυρο
2 αβγά
1 φλ. τσ. πετιμέζι
½ φλ. τσ. αλεύρι από κριθάρι
2 κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
½ κ.γ. σόδα
½ κ.γ αλάτι
½ φλ. τσ. γάλα
2 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γαρνιτούρα:
2 φλ. ρώγες σταφίδας χωρίς το κοτσανάκι τους, πλυμένες και στεγνωμένες
1 φλ. τσ. πετιμέζι
2 ασπράδια αβγού
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 20 εκ.
και ύψους 5 εκ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Κοσκινίζουμε τα αλεύρια με την μπέικινγκ πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
Χτυπάμε την ζάχαρη με το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.
Προσθέτουμε τα αβγά και το πετιμέζι και δουλεύουμε το μείγμα 3 -4 λεπτά ακόμα.
Ρίχνουμε εναλλάξ τα αλεύρι και το γάλα ανακατεύοντας ελαφρά με το ένα κουτάλι.
Μεταφέρουμε το χυλό στη φόρμα και ψήνουμε για 50 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό ένα μαχαίρι αν το βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει επάνω σε σχάρα, ξεφορμάρουμε και το κόβουμε οριζοντίως στη μέση.
Ετοιμάζουμε τη γαρνιτούρα: βράζουμε το πετιμέζι.
Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Ρίχνουμε το καυτό πετιμέζι στη μαρέγκα δουλεύοντας συνεχώς με το μίξερ.
Απλώνουμε το 1/3 της μαρέγκας του πετιμεζιού επάνω στη μία φέτα του κέικ και καλύπτουμε την επιφάνεια με τις μισές ρώγες του σταφυλιού.
Απλώνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα στην επιφάνεια και στολίζουμε με τις υπόλοιπες ρώγες.