Υλικά
2 φλ. μήλα χοντροτριμμέναΥλικά
1 φλ. ζάχαρη καστανή
1 φλ. ελαιόλαδο απαλό ή σπορέλαιο
1 φλ. μαύρες σταφίδες
½ φλ. χυμό πορτοκαλιού
2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/3 φλ. ρούμι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για τη γαρνιτούρα (αν θέλουμε): γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή άχνη ζάχαρη και τριμμένη κανέλα.
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 24 εκ.
Τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε λεκάνη.
Σε βαρύ μπολ, χτυπάμε με το μίξερ χειρός το ελαιόλαδο ή το σπορέλαιο με τη ζάχαρη γύρω στα 5 λεπτά, προσθέτουμε το ρούμι και τον χυμό πορτοκαλιού και δουλεύουμε άλλα 3 λεπτά.
Μεταφέρουμε το μείγμα στη λεκάνη με το αλεύρι, προσθέτουμε τα μήλα, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις σταφίδες και ανακατεύουμε ελαφρά να ενωθούν τα υλικά –δεν πειράζει αν υπάρχουν λίγοι σβόλοι.
Ρίχνουμε τον χυλό στο ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου.
Το γλυκό είναι έτοιμο αν βγει στεγνή η κοφτερή λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
Γαρνίρουμε αν θέλουμε με γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι κομμένο σε φέτες ή και λίγο από το σιρόπι του ή πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και τριμμένη κανέλα. *Μπορούμε να φτιάξουμε το ίδιο κέικ με καρότο στη θέση του μήλου ή να χρησιμοποιήσουμε και τα δύο σε ίσες ποσότητες.
A.T.