
Υλικά
Για το κέικ:Υλικά για 1 άτομο
16 γρ. αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής
11 γρ. ζάχαρη άσπρη
10 γρ. ζάχαρη καστανή
½ γρ. αλάτι
½ γρ. σόδα
½ γρ. κανέλα
3 γρ. ταχίνι
11 ml νερό
6 γρ. βούτυρο
5 ml ξινόγαλα*
5 γρ. αβγά
Για γλάσο ταχίνι:
5 γρ. ταχίνι
3 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
8 ml γάλα
11 γρ. ζάχαρη άχνη
½ γρ. κανέλα τριμμένη
Βανίλια
Για τον χαλβά σιμιγδάλι:
10 ml ελαιόλαδο
25 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
25 γρ. ζάχαρη
10 γρ. αμύγδαλο καρέ καβουρδισμένο
40 γρ. νερό
Για τα δαμάσκηνα:
2 δαμάσκηνα ξερά
50 ml κόκκινο κρασί
15 γρ. ζάχαρη
1 τεμ. ξύλο κανέλας
Βανίλια
Εκτέλεση
Τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα το νερό, το ταχίνι και το βούτυρο και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το αλεύρι, τα δύο είδη ζάχαρης, το αλάτι, τη σόδα και την κανέλα ανακατεύοντας καλά.
Τέλος, προσθέτουμε το ξινόγαλα* και τα αβγά και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στους 190οC βαθμούς για 35 λεπτά περίπου.
Ετοιμάζουμε το γλάσο ταχίνι: τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι το ταχίνι με το βούτυρο και το γάλα να πάρουν μία βράση. Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Γλασάρουμε τα κέικ μέσα στη φόρμα τους μόλις βγουν από τον φούρνο και είναι ακόμη ζεστά.
Ετοιμάζουμε τον χαλβά σιμιγδάλι: Κάνουμε ένα σιρόπι βράζοντας για 5 λεπτά το νερό και την ζάχαρη.
Ζεσταίνουμε το λάδι, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε καλά ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε την κανέλα και το αμύγδαλο.
Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε το καυτό σιρόπι και το αφήνουμε να δέσει στην φωτιά.
Πριν κρυώσει το τοποθετούμε σε φόρμες της αρεσκείας μας.Ετοιμάζουμε τα δαμάσκηνα: σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί και τα δουλεύουμε στην φωτιά.
Όταν μαλακώσουν τα δαμάσκηνα τα αποσύρουμε από το σιρόπι.
Συνεχίζουμε το δέσιμο του σιροπιού στη φωτιά και όταν δέσει καλά, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα που είχαμε αφαιρέσει.Σερβίρουμε τοποθετώντας στο πιάτο το κέικ, τον χαλβά και τη σάλτσα των δαμάσκηνων.Σημ.
Αν δεν έχουμε ξινόγαλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλό γάλα πλήρες, στο οποίο προσθέτουμε μισό κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να κάτσει για 5 λεπτά.*Η συνταγή είναι του σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου, του εστιατορίου Salonica, του Ξεν.
Makedonia Palace.