Χωρίς αμφιβολία η πατάτα είναι συνώνυμη του πουρέ. Αδικία θα έλεγα, αφού σχεδόν όλα τα χειμωνιάτικα λαχανικά και οι ρίζες και πολλά καλοκαιρινά λαχανικά, μπορούν να γίνουν πουρές και να συνοδεύσουν ιδανικά ένα πιάτο με πρωτεΐνες -κρέας, ψάρι, πουλερικά, αβγά ή μπιφτέκια με όσπρια ή ραγού με πιάτα με όσπρια και ρύζι ή δημητριακά, (τέλειοι συνδυασμοί για τους χορτοφάγους και τους vegan). Το κουνουπίδι, το μπρόκολο, η σελινόριζα, τα καρότα, οι ρέβες, η κόκκινη κολοκύθα, τα κολοκυθάκια, η μελιτζάνα, όλα γίνονται πουρές, μόνα τους ή σε συνδυασμό.
Το βασικό στοιχείο για την επιτυχία του πουρέ, είτε από πατάτα, είτε από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό, είναι πρώτον να μαγειρευτούν τα λαχανικά τόσο, ώστε να μαλακώσουν τελείως. Το δεύτερο και καθοριστικό στοιχείο είναι να στεγνώσουν πολύ καλά, να αποβάλουν δηλαδή την όποια υγρασία περιέχουν πριν τα λιώσουμε, ώστε να επιτύχουμε έναν συμπαγή πουρέ και όχι έναν υδαρή πολτό. Μπορούμε να βράσουμε, να ψήσουμε ή να φτιάξουμε στον ατμό τα λαχανικά και τις ρίζες, που έχουμε επιλέξει.
Αν τα βράσουμε -καρότα, μπρόκολο, πατάτες, κουνουπίδι, σελινόριζα, ρέβες-, φροντίζουμε να το κάνουμε σε λίγο και καλά αλατισμένο νερό, ώστε να κρατήσουν τα χρώμα και τη νοστιμιά τους. Ψήσιμο, σηκώνουν τα καρότα, η κόκκινη κολοκύθα, τα κολοκυθάκια, η πατάτα και η γλυκοπατάτα. Στον ατμό γίνονται όλα μια χαρά. Ακόμα και στον φούρνο μικροκυμάτων μπορούν να ψηθούν, αν και θα εξαιρούσα το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Σε γενικές γραμμές, όπως και να τα μαγειρέψουμε, καλύτερα να τα στεγνώσουμε στην κατσαρόλα, αφού τα έχουμε πολτοποιήσει.
Πολύ ιδιαίτεροι πουρέδες γίνονται με ψημένα και αρτυμένα λαχανικά, όπως θα δείτε στη συνταγή “Πουρές με ψητά κολοκυθάκια και αρωματικά βότανα”. Στην πραγματικότητα, είναι ένα κανονικό φαγητό που το κάνουμε πουρέ είτε από πρόθεση, είτε επειδή μας έχει περισσέψει. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο μπορεί να γίνει πουρές το μπριάμι, το ρατατούιγ και οι λεμονάτες πατάτες στο φούρνο, για να αναφέρω κάποιους δοκιμασμένους και πολύ νόστιμους πουρέδες.
Τέλος, το τυρί, από τη φέτα και την παρμεζάνα μέχρι τα μπλε τυριά και τη γραβιέρα, σίγουρα ανεβάζουν τη γευστική ένταση του πουρέ, ενώ τα μπαχαρικά, από τα πιο απλά, όπως το πιπέρι και η πάπρικα μέχρι τα πιο εξωτικά -κύμινο, καπνιστή κάπρικα, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, έχουν τη θέση τους, ανάλογα με το γούστο μας, όπως και τα φρέσκα βότανα. Τα φρέσκα βότανα, πάντως, τα προσθέτουμε όταν πλέον έχει ολοκληρωθεί το μαγείρεμα και έχει προστεθεί το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, το τυρί, το γάλα, ο ζωμός λαχανικών για τους vegan ή όποιο άλλο υλικό, ώστε να κρατήσουν το άρωμά τους.
Updated: 02/12/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 06/02/19