Σαγανάκι με Σουτζούκι, Αυγά και Τυρί
Υλικά
- λίγο λάδι
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκ.σκόρδο λιωμένη
- 4 πιπεριές κέρατο σε λεπτές ροδέλες
- 2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 κ.γλ. ξερό τριμμένο κόλιανδρο
- 150 γρ. ψιλοκομμένο σουτζούκι καλής ποιότητας
- 100 γρ. κασέρι ή φέτα ή γραβιέρα
- ξύσμα 1 λεμονιού
- αλάτι
- πιπέρι
- 3-4 αυγά
- Φέτες χωριάτικου ψωμιού αλειμμένες με λάδι, σκόρδο, θυμάρι ξερό, πάπρικα, μαυροκούκι και αλάτι
- Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το σκόρδο, το κόλιανδρο για 3-4 λεπτά.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
- Το μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 5-6 λεπτά.
- Μετά ρίχνουμε το ξύσμα, το σουτζούκι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε και το τυρί, βάζουμε και τα αυγά και ψήνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαγειρευτούν τα αυγά.
- Τέλος πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.
- Αλείφουμε τις φέτες ψωμιού με λάδι, σκόρδο φρέσκο, τριμ. θυμάρι, πάπρικα και σουσάμι και ψήνουμε στους 180ο για περίπου 10 λεπτά ή και στο γκριλ και σερβίρουμε με το σαγανάκι.
Σαγανάκι Γραβιέρας με Ψητά Λαχανικά και Σάλτσα Λιαστής Ντομάτας
Υλικά
- 250 γρ. γραβιέρα
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα λιαστής ντομάτας
- 5 λιαστές ντομάτες
- 10 κλωναράκια φρέσκο βασιλικό
- 125 ml ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
- 4 κ.σ. καρυδόψιχα
- Κόψτε τη γραβιέρα σε μικρότερα κομμάτια και περάστε τα από αλεύρι, νερό, ξανά αλεύρι και νερό και τηγανίστε τα σε καυτό ελαιόλαδο.
- Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
- Πολτοποιήστε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για τη σάλτσα λιαστής ντομάτας.
- Σερβίρετε τα κομμάτια της τηγανητής γραβιέρας με τη σάλτσα λιαστής ντομάτας.
Φέτα Σαγανάκι σε Φύλλο με Σιρόπι Μπίρας
Υλικά (για 4 άτομα)
- 4 κομμάτια σκληρή φέτα με πάχος περίπου 1 εκατοστό
- 4 φύλλα κρούστας
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- μαυροσούσαμο για το πασπάλισμα
Για το σιρόπι
- 4 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. μπαλσάμικο
- 1 σφηνάκι ξανθιά μπίρα
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι. Βάζουμε ταυλικάσε κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να δέσει ελαφρά, ανακατεύοντας. Χρειάζεται περίπου 10'.
- Προσέχουμε το μείγμα, γιατί μόλις ζεσταθεί η μπίρα φουσκώνει. Σε αυτή την περίπτωση απλά το αποσύρουμε για μια στιγμή από τη φωτιά και μετά συνεχίζουμε κανονικά.
- Κόβουμε τα φύλλα στη μέση. Βάζουμε τα δύο μισά το ένα πάνω στο άλλο και τοποθετούμε τη φέτα στη μέση. Διπλώνουμε σε πακετάκια.
- Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι. Μόλις κάψει, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και τηγανίζουμε τα πακετάκια και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν. Δεν χρειάζονται πάνω από 1'! Τον νου σας, γιατί "αρπάζουν" πολύ γρήγορα: αν το λάδι είναι καυτό, αρκεί μισό λεπτό για να καεί και να μαυρίσει το φύλλο.
- Στραγγίζουμε τα πακετάκια σε χαρτί κουζίνας, για να μείνουν τραγανά.
- Σερβίρουμε τα σαγανάκια περιχύνοντας με το σιρόπι και πασπαλίζοντας με μαυροσούσαμο.