Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
1 χήνα, περίπου 3 κιλά
1 λεμόνι (το χυμό)
1/4 φλιτζ. βούτυρο
1/4 φλιτζ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζ. πράσο
1 φλιτζ. μήλα ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. δαμάσκηνα ξηρά, ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. βερίκοκα ξηρά, ψιλοκομμένα
2 φλιτζ. τρίμμα από ψωμί της προηγούμενης μέρας
4-6 φέτες μπέικον
Λίγο λιωμένο λίπος χοιρινού
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Λίγο κονιάκ
Μανιτάρια
200 γρ. μανιτάρια πορτσίνι
200 γρ. μανιτάρια σιιτάκε
200 γρ. μανιτάρια πλερότους
½ φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
Θυμάρι, αλάτι, άσπρο πιπέρι.
Παρασκευή
Πλένουμε και καθαρίζουμε τη χήνα, την περιχύνουμε μέσα και έξω με το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Μουλιάζουμε τα ξηρά φρούτα στο κονιάκ και τα στραγγίζουμε.
Σε ένα ρηχό σκεύος σοτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι και το πράσο.
όταν πάρουν χρώμα, προσθέτουμε τα μήλα, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, το τρίμμα ψωμιού και αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε με ένα κουτάλι τη γέμιση στη χήνα και κλείνουμε το άνοιγμα ράβοντας το με βελόνα και σπάγκο.
Καλύπτουμε το στήθος της χήνας με τις φέτες μπέικον και την αλείφουμε με το λίπος.
Την τοποθετούμε σε ταψί και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, για 25-30 λεπτά, αλείφοντας τακτικά με λίπος.
Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι το ζωμό από το ταψί με την πάπια και σοτάρουμε τα μανιτάρια, τα αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και το θυμάρι και τα σβήνουμε με το κρασί.
Σκεπάζουμε το τηγάνι και τα αφήνουμε να ψηθούν, σε χαμηλή φωτιά.
Σερβίρουμε την πάπια σε πιατέλα και τοποθετούμε κυκλικά τα μανιτάρια με την γκλασαρισμένη σάλτσα.
Η συχνότητα και μόνο με την οποία καταναλώνουμε τη χήνα στη χώρα μας την καθιστά ένα σπάνιο και ιδιαίτερα γιορτινό πουλερικό.
Αφιερώστε της το χρόνο και τη φροντίδα που απαιτείται για το σωστό ψήσιμό της και απολαύστε τη διαφορετικότητά της.